Care sunt, dupa propriul tau plac si dupa ce ai reusit sa vezionezi, cele mai bune 5 filme pe care le-ai vazut in viata ta?

Care sunt, dupa tine, cele mai bune cinci filme?

In orice film nu exista liber arbitru, totul este calculat in detaliu si totul se rederuleaza in fata celorlalti. Actorii stiu ce anume se va intampla, cand se va intampla si mai ales de ce. Cei mai buni sunt cei care isi intra atat de bine in rol, incat rolul lor din viata reala este unul cat se poate de banal. Cine esti de data asta? Sunt un nebun, sunt un criminal in serie, un copil autist de paisprezece ani, un geniu care isi creeaza singur prieteni. In realitate, nu prea mai stiu cine sunt. Am o multime de defecte, de slabiciuni...Nici nu stiu cum sa joc ca lumea rolul asta.

Sunt filme si filme, actori si actori. Ca Arnold se inarmeaza din cap pana-n picioare si porneste catre fiica sa, asta nu atrage atentia unui critic iubitor de scenariu, de poveste si de valoare. Am trait, majoritatea dintre noi, fara sa prindem capodoperele anilor '50, '60, '70, acele filme la care am avea acces relativ usor astazi, insa prea putin parca ne mai trezesc interesul intr-un imens social networking in care oamenii sunt atrasi si isi povestesc telenovele, explozii, impuscaturi, scenarii ridicole, monstri si alte aratari. Acestea intra si in box office-ul american, cu incasari uriase in numai cateva zile si parca putem aplica si in cazul productiilor de cinema vorba "spune-mi la ce filme te uiti ca sa-ti spun cine esti", in sensul ca poti afla multe despre substanta publicului din gusturile sale. In fine, gusturile nu se discuta.

Cele mai bune filme din toate timpurile sunt, fara sa ne surprinda, cele vechi. Multi considera ca "Viata mea de caine" este de departe cel mai cel, din toate punctele de vedere (oamenii sunt mereu subiectivi, ce-i drept, insa trebuie sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului). Capodopera aceasta a fost realizata in 1985 in Suedia si arata viata deosebit de trista, cu toate intamplarile ei nefericite, a unui copil-problema in varsta de numai doisprezece ani. Urmariti-l neaparat daca reusiti sa-l gasiti. In 1950, "Totul despre Eva" lua sase premii Oscar si superba blondina Marilyn Monroe intrase in inimile tuturor americanilor. Si nu numai. Filmul era totusi cu Bette Davis, Anne Baxter si George Sanders, mai putin cu Marilyn. Dar ce a urmat apoi...Pe locul trei cred ca sta foarte confortabil "Casablanca", cu Humphrey Bogart si Peter Lorre. Ce scenariu, ce actori, ce poveste...Mai aducem aminte de "Pe aripile vantului"? Filmele vechi raman refugii veritabile pentru orice om de orice varsta. Nu-ti trebuie 3D si nici macar culori ca sa realizezi ca ai in fata ochilor o piesa mestesugita cu mult talent.

Citeste si:
12 filme de aventuri perfecte de vazut cu familia
12 filme de aventuri perfecte...

Ne departam putin, dar pastram subiectul. Pare un exercitiu interesant, acela de a afla gusturile voastre in materie de filme. Care sunt, dupa propriul tau plac si dupa ce ai reusit sa vezionezi, cele mai bune 5 filme pe care le-ai vazut in viata ta?

Un text de: Ianis


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.