Daca ti-a placut A beautiful mind, atunci s-ar putea sa-ti placa si The Informant, care prezinta un personaj principal pe numele sau Mark Whitacre, interpretat de catre talentatul Matt Damon.

S-ar putea sa-ti placa: The Informant

Daca ti-a placut “A beautiful mind”, atunci s-ar putea sa-ti placa si “The Informant”, care prezinta un personaj principal pe numele sau Mark Whitacre, interpretat de catre talentatul Matt Damon. Filmul, a carei lansare este programata pe data de 9 octombrie (SUA) se bazeaza pe o poveste reala, intamplata pe la inceputul anilor ’90 si descrisa excelent in cartea lui Kurt Eichenwald, aparuta in 2000.

Mark Whitacre lucreaza in comitetul executiv pentru compania ADM, ce activeaza in domeniul alimentar, fiind una dintre cele mai valoroase companii din lume. ADM obisnuia sa aiba o politica antitrust, intalnindu-se cu alte firme importante pentru a fixa pretul unor aditivi alimentari. Fortat de sotie, dar si de o pornire interioara, Whitacre se decide sa colaboreze cu FBI, in cel mai mare caz impotriva politicii antitrust de la vremea respectiva (incepand cu 1992). FBI il trimite in toate colturile lumii, inclusiv in Japonia, acolo unde nu are jurisdictie si nici nu poate sa-i ofere echipamentul necesar unui informator veritabil.

Whitacre are mijloacele lui de a pacali pe toata lumea. Reuseste sa stranga zeci de materiale video si audio, captand admiratia noilor colegi de la FBI: Brian Shepard, Dean Paisley si Robert Herndon (interpretati de Scott Bakula, Allan Havey si Joel McHale). Mark este totodata primul executiv convins sa devina informator. Si inca ce informator…Fara nicio pregatire tipica agentilor FBI, executivul din ADM reuseste sa-si indeplineasca sarcinile dificile, timp de trei ani. Putin mai tarziu, FBI-ul descopera ca, exact in acelasi timp in care Whitacre lucra pentru biroul federal, a sustras 9 milioane de dolari de la ADM, intr-o frauda uriasa. Rasturnare completa de situatii.

Paisley marturiseste: “Daca nu era implicat in aceasta frauda, ar fi fost un erou national.” Tot el adauga: “Ei bine, el chiar este un erou national. Fara el, cel mai mare proces antitrust nu ar fi existat.” Whitacre incearca chiar sa se sinucida si apoi este prins, descoperindu-se ca suferea de un sindrom bipolar, o afectiune mintala. Dus in fata procurorului, primeste circumstante atenuante datorita colaborarii cu FBI si scapa numai cu cateva conditii simple. Bineinteles ca nu le respecta nici pe acestea si este condamnat ulterior la noua ani de detentie. Paisley se lupta sa-l salveze, cerand o gratiere din partea presedintelui si Mark paraseste inchisoarea in 2006. Putin mai tarziu se angajeaza intr-o companie tehnologica si ajunge in scurt timp COO.

Citeste si:
Le confunzi? Celebritati care seamana atat de mult incat ai crede...
Le confunzi? Celebritati care...

Regia filmului este asigurata de Steven Soderbergh, cunoscut pentru Ocean’s Eleven, Twelve si Thirteen. Alaturi de Soderbergh, la film a mai lucrat si George Clooney.

Surse: IMDB, YouTube


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.