La editia Anim'est de anul acesta, animatia elvetiana se numara printre invitatii de onoare! Dupa varietatea de filme nemtesti de anul trecut, festivalul lanseaza anul acesta o noua invitatie tentanta: Elvetia Animata. Pe langa o selectie de titluri importante prezentate in sectiunea Tara Invitata si o serie de animatii studentesti de la celebra scoala HSLU - Hochschule Luzern, publicul va avea parte si de o proiectie speciala a filmului Max&Co, in prezenta regizorilor Frederic si Samuel Guillaume.

Panorama elvetiana cuprinde proiectii dedicate numelor deja consacrate ale animatiei elvetiene, dar si celor mai promitatori animatori ai noii generatii. Printre filmele prezentate se numara L’homme sans ombre (Georges Schwizgebel, 2004), bazat pe o povestire a lui Adelbert von Chamisso, inspirata de Faust, Nosferatu Tango (Zoltan Horvath, 2002) sau Le Carre de Lumière (Claude Luyet, 1992), dar si mai recentele The Little Bird And The Leaf (Lena von Döhren, 2012), selectat la Animafest Zagreb si Berlinale Generation si nominalizat la Swiss Film Award 2013, sau Not About Us (Michael Frei, 2012), premiat la Melbourne International Animation Festival, Tallinn sau ANIFEST Teplice, dar proiectat si la Annecy.

Un highlight al programului elvetian de la Anim'est este cu siguranta Max & Co. Animatia stop motion prezentata in competitia festivalului Anim’est in 2008, spune povestea lui Max, un baiat de 15 ani care pleaca in lume in cautarea tatalui sau, celebrul trubadur Jonny Bigoude. Animatia a primit premiul publicului la Annecy 2007 si este considerata si in prezent cea mai scumpa productie elvetiana.

Regizorii filmului Frederic si Samuel Guillaume vor fi prezenti atat la proiectie, cat si in cadrul unui masterclass. Mai mult, 10 tineri pasionati de animatie sunt asteptati la un workshop de pixilation de doua zile, sustinut tot de cei doi elvetieni. Mai multe detalii despre masterclass si workshop vor fi disponibile in curand.

Scoala invitata, Hochschule Luzern (Universitatea de Ştinte Aplicate şi Arte din Lucerna), aduce la Bucuresti o selectie din cele mai bune productii ale studentilor sai, printre care Animal Kingdom (Nils Hedinger, 2010), in competitia Anim’est de acum trei ani, Signalis (Adrian Flückiger, 2008), Bon Voyage (Fabio Friedli, 2011) sau La Fênetre (Camille Müller, 2012). Mai mult, decanul Otto Adler va fi unul din invitatii festivalului la Anim’est 2013. Alder a fost timp de treisprezece ani director al programului de animatie de la Leipzig Film Festival, este co-fondator al Fantoche International Animation Festival si fondator al sectiunii de animatie a Black Nights Film Festival Tallin. Printre filmele sale se numara Maderanertal (2009), Papirossy (2007), Architektouren (1993) sau The Death Of Dark Animation In Europe (1992).

Citeste si:
Cele mai așteptate filme ale anului 2023
Cele mai așteptate filme ale...

Programul Elvetia Animata a fost posibil cu sprijinul Swiss Film si al Ambasadei Elvetiene la Bucuresti.

Cea de-a opta editie Anim'est are loc in perioada 4-13 octombrie, in cinematografele Patria si Studio si in Club Control.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.