Daca nu te-ai gandit pana acum la materialele din care sunt facute hainele tale si le-ai ales exclusiv din punct de vedere al design-ului, e timpul sa o faci.

Daca nu te-ai gandit pana acum la materialele din care sunt facute hainele tale si le-ai ales exclusiv din punct de vedere al design-ului sau al brand-ului, e timpul sa o faci. Vestimentatia eco-friendly reprezinta trend-ul care a cucerit intreaga lume, inclusiv domeniul modei. Una dintre cele mai importante industrii din lume a inceput asadar sa isi reevalueze conceptiile legate de luxul vestimentar care presupune sacrificarea animalelor si sa se lase ea insasi prada pasiunii pentru natura.

Astfel, industria modei incepe o noua era in ceea ce priveste materialele din care sunt confectionate hainele. Marii designeri adopta din ce in ce mai mult materialele naturale, biodegradabile, organice si reciclabile, care nu sunt tratate chimic si care nu sunt colorate artificial. Aceasta moda multumeste chiar si pe iubitorii de animale, dar si pe cei mai inflacarati activisti GreenPeace.

Nu va inchipuiti insa ca hainele sunt confectionate din frunze de salata sau din paie... Designerii jongleaza cu tot felul de idei traznite inca de anul trecut, realizand haine din gunoaie, conserve, pungi de plastic etc. Noua moda este reprezentata din ce in ce mai mult de fibre naturale precum in, canepa, bumbac organic, lana sau diferite materiale confectionate din scoarta arborilor. Trestia si bambusul sunt de asemenea alternative exploatabile.

Si accesoriile pentru barbati au fost reinterpretate, iar materialele care pana acum erau preferate pentru moda femina - scoicile, lutul, ceramica, pietrele, lemnul - se integreaza cu succes in vestimentatia masculina, inlocuind materialele clasice. Curelele, bratarile si, de ce nu, butonii sau acele de cravata au devenit 100% naturale.

De ce ECO?

Potrivit specialistilor in dermatologie hainele din fibre sintetice utilizate constant pot cauza probleme ale pielii, incepand de la miros neplacut, pana la iritatii la nivelul epidermei. Materialele sintetice nu permit pielii sa respire, grabindu-i pierderea elasticitatii si provoacandu-i imbatranirea prematura.

Citeste si:
Zeci de oameni s-au călcat în picioare la deschiderea unui magazin...
Zeci de oameni s-au călcat în...

Moda 'eco' reprezinta o alegere inteleapta atat pentru domnii care au nevoie de un costum elegant, cat si pentru cei care prefera tinutele casual. Casele de moda din Marea Britanie ofera deja colectii business pentru majoritatrea barbatilor de afaceri. Daca faci sport si vrei totodata sa contribui la protejarea mediului inconjurator, poti alege creatiile marilor designeri newyorkezi sau apela cu incredere la cei autohtoni.

Corina Vladescu, proaspata absolventa a Facultatii de Arte, poate fi o alegere numai buna pentru cei care cauta sa se remarce printr-un look creativ. Hainele din materiale usoare si bijuteriile cool, cu o nota punk, inspirate din jucariile copilariei, isi fac loc in portofoliul designer-ului.

La saptamana modei de la Johannesburg, Franz Grabe si-a creat intreaga colectie din frunze, paie si fibre vegetale. Publicul a fost impresionat. Apoi, majoritatea colectiilor prezentate in cadrul saptamanii de moda de la New York au fost realizate din materiale biodegradabile, reciclate si organice. Daca nuantele de verde, maro, bej sau galben cuceresc acum podiumurile si ne duc cu gandul la natura, albastrul va fi culoarea verii 2009 pentru vestimentatia masculina.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

Stilul 'eco' se reflecta si in domeniul arhitecturaii. Aproape 50% din firmele chiriase ar fi dispuse sa plateasca sume mai mari pe chirie, daca le vor fi asigurate birouri ecologice. O cladire ecologica este un imobil care incorporeaza solutii tehnice si de design pentru a facilita economisirea energetica si utilizarea unor materiale cu impact minim asupra mediului, dar care asigura confortul necesar utilizatorilor. Materialele folosite sunt lemnul, polistirenul, vata minerala, panourile rigips etc.

Asadar, se pare ca moda responsabila fata de mediu este mult mai mult decat un moft, este un "megatrend".

Autor: Alex Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.