Expunerea moderata la soare nu numai ca iti confera aspect fizic placut, dar este si o resursa de sanatate.

Cum iese soarele de vara, cum lasi solarul si fugi la plaja pentru a prinde un pic de culoare in mod natural. Expunerea moderata la soare nu numai ca iti confera aspect fizic placut, dar este si o resursa de sanatate. Cu toate acestea, asemenea oricarui concept, fie el stiintific sau social, bronzarea pielii este inconjurata si de mituri.

Ce trebuie sa faci pentru ca bronzul sa fie uniform, sanatos si rezistent?

Expunerea moderata la soare este vitala pentru organism, mai ales pentru ca stimuleaza producerea vitaminei D, fara de care asimilarea calciului nu ar fi posibila. In lipsa acestuia din urma pot aparea probleme grave la nivelul oaselor.

Razele UV in cantitati moderate sunt necesare organismului. Bronzarea este de fapt o metoda de aparare a acestuia. Un corp nebronzat nu se poate apara de razele solare nocive, din cauza carentelor de melanina, asa ca expunerea la soare "antreneaza" pielea, facand-o mai rezistenta, reducand si riscul aparitiei cancerului de piele sau a osteoporozei. O alta metoda pentru a combate osteoporoza este consumul de vitamina D3, pe care o gasim cu precadere in carnea cruda de peste. Cum insa nu multi dintre noi putem consuma asa ceva, preferam... sa ne bronzam.

Cea mai buna metoda de a te bronza spre beneficiul organismului este treptat, in cantitati moderate! Afla ce tip de piele ai si testeaza-i rezistenta la soare. Este foarte important sa nu o expui mai mult decat permite: petele rosii, basicile sau usturimea sunt semne ale bronzarii excesive.

Doar pentru ca ai de gand sa te bronzezi natural, nu inseamna ca nu poti folosi lotiuni bronzante. Daca ai pielea alba, aceastea sunt cu atat mai indicate. Desi procesul natural al bronzarii va fi mai lent, ai garantia ca esti protejat impotriva razelor solare nocive.

Nu zabovi sub soare! Cele mai indicate perioade pentru bronzare sunt 08:00 - 10.00 si 16.00 - 18.00, cu mentiunea ca in primele zile este recomandat iti iei mai multe pauze in care sa te retragi la umbra.

Foloseste lotiuni, spray-uri, uleiuri sau creme pentru plaja cu factor de protectie de minimum 20%, cel putin in primele 2-3 zile de bronzare. Daca intri in apa, reaplica lotiunea, chiar daca pe ambalajul produsului este inscriptionat mesajul "rezistent la apa". Retine ca, spre deosebire de bronzul de la solar, caruia ii poti "regla" intensitatea, razele UV nu pot fi controlate si de aceea este foarte important ca pielea sa fie in permanenta hidratata pe plaja. Foloseste crema si dupa baile de soare.

Citeste si:
Costinești, „plaja gunoaielor”. Turiștii se bronzează cu mizeria...
Costinești, „plaja...

Nu te expune la soare zilnic! Conform unor studii, pentru a obtine cele mai bune rezultate, este indicat sa te bronzezi la nu mai putin de 48 de ore. De fiecare data cand faci dus, foloseste un gel exfoliant, pentru a indeparta stratul de celule moarte, evitand astfel "decojirea" bronzului.

Nu uita sa schimbi in permanenta pozitiile, pentru a nu te alege cu bronz in stil "dalmatian".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.