Vestimentatia excesiv de colorata sugereaza un IQ scazut!

Nu iti trebuie atestat de competente cromatice pentru a sti sa asortezi hainele colorate pe care le porti, ci multa atentie, pentru ca ele influenteaza modul in care esti perceput de cei din jur.

Culorile sunt asemenea unui colectiv: unele se completeaza reciproc, altele se bat cap in cap. Ele inseamna energie si daca reusesti sa le asortezi, te vei remarca in mod placut.

De cand cu emanciparea vestimentara din ultimii ani, si barbatii devin din ce in ce mai indecisi in privinta imbinarii tinutelor care ii reprezinta. S-au scindat o multitudine de stiluri si s-au propus constant abordari ale designului, texturii si nu in ultimul rand ale culorilor.

De ce roz pentru fete si albastru pentru baieti?

Conform unui vechi basm european, fetitele se nasteau din trandafiri, iar baieteii erau protejati de culoarea cerului, pentru a nu fi atinsi de fortele raului. Se pare ca povestea a fost atat de populara incat rozul si albastrul au ramas simbolice pentru marcarea sexelor la nastere.

Nivelul IQ-ului tau este reflectat de culoarea camasii pe care o porti!

Cand unii oameni se declara afectati de "tipete", se refera oare doar la intensitatea sunetelor pe care le aud? Nu! Toti cunoastem expresia "culori tipatoare", dar multi dintre noi nu acordam suficienta importanta impactului pe care acestea il pot avea asupra celor din jur, echivalent cu poluarea fonica.

Psihologii spun ca vocea puternica asociata culorilor tipatoare tradeaza un IQ scazut. Tonul pe care il utilizezi intr-un discurs, de exemplu, poate determina in ce masura acesta este sau nu credibil. O tonalitate moderata indica o personalitate puternica, autocontrol si relaxare, contrar tonalitatii acute, care sugereaza disperarea de a fi convingator.

Acelasi lucru se intampla si in cazul culorilor. Daca porti camasa hawaiiana in cadrul unui eveniment care impune tinuta sobra, efectul nu va fi dinamic, ci fad si ridicol. Poate de aceea in mediile oficiale s-au impus limte din punct de vedere al vestimentatiei. Impactul pe care aceasta il poate avea ar constitui un avantaj sau un dezavantaj in momente nepotrivite.

Cum combinam culorile pentru a obtine efecte placute?

O tinuta este formata de obicei din mai multe culori. Nuanta de baza este aceea care defineste ansamblul, iar nuantele de accent sunt cele auxiliare (doua, trei culori care completeaza culoarea de baza) si pot fi triada, complementare, analoage, neutre, monocromatice sau contrastante.

Culorile (triada) primare sunt rosu, galben si albastru. Sunt primare pentru ca nu pot fi obtinute din amestecul altor culori, dar combinate intre ele, genereaza toate celelalte nuante.

Culorile (triada) secundare sunt oranj, verde si violet, obtinute din amestecul a doua culori primare (rosu + galben = oranj; galben + albastru = verde; rosu + albastru = violet)

Culorile intermediare se obtin fie prin combinarea a doua culori secundare, fie prin combinarea unei culori primare cu una secundara.

Culorile complementare sunt direct opuse una celeilalte. De aceea, un pulover rosu sau grena se asorteaza foarte bine cu panataloni verzi (nuanta inchisa). Albastrul este opusul oanjului, prin urmare nuantele aurii, ruginii sau maro se pot combina cu anumite tonuri de albastru.

Culorile analoage sunt foarte apropiate in spectrul cromatic: verde inchis-verde mediu-verde deschis-galben inchis-galben mediu-galben deschis. O camasa galbena se va asorta foarte bine cu o jacheta verde sau maro.

Categoria culorilor analoage includ culori calde (rosu, oranj, galben) si culori reci (verde, albastru, violet). Designerii isi construiesc de obicei colectiile pe baza a doua sau trei nuante analoage.

Pentru a crea echilibru dinamic, poti combina doua culori calde cu una rece sau doua culori reci cu una calda. Exemple: costum bleumarin, camasa bleu si cravata rosie; jeans, camasa galbena si jacheta ruginie.

Culorile monocromatice reprezinta de fapt mai multe tonuri ale aceleiasi nuante.

Culorile neutre sunt alb, negru, gri sau bej. Pantalonii khaki, camasa alba si puloverul gri formeaza un ansamblu neutru, "static", dar sofisticat.

Culorile sezoniere
sunt cele asociate anotimpurilor. Pastelurile se poarta primavara si vara, iar culorile terne sunt preferate toamna si iarna.

Tinutele contrastante nu sunt aceleasi cu tinutele complementare!

Exemple de elemente contrastante: 1. costum bej, camasa galbena, cravata verde; 2. costum gri, camasa alba, cravata rosie; 3. pantaloni khaki, camasa bleumarin.

Culorile reci subtiaza forma corpului, iar cele calde reflecta lumina si "ingrasa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.