Daca nu ai un job pretentios, probabil ca in garderoba ta rareori se strecoara o cravata.

Daca nu ai un job pretentios, probabil ca in garderoba ta rareori se strecoara o cravata. Si totusi, intrebuintarea ei nu se mai face strict in scopul clasic, de a imbraca gulerul camasii. Cu alte cuvinte, cravata a devenit un accesoriu modern, care da 'culoare' vestimentatiei casual la fel de bine cum completeaza stilul office.

Office look

Alb, albastru si gri deschis sunt cele trei nuante pentru cravata acceptate pretutindeni in codul tinutei office. Aceste reprezentante ale stilului clasic sunt versatile, astfel ca le poti asorta mai multor piese vestimentare.

Pe de alta parte, cravatele imprimate cu diverse modele geometrice impun anumite limite in privinta hainelor cu care ar intra in combinatii. Faptul ca asortarea lor cu anumite tinute nu e lucru simplu, e demonstrat si de gafele pe care le fac atatia barbati care inca nu cunosc regulile clasice de asortare a cravatei:

1. Unei camasi albe cu dungi verticale, subtiri ii poti asorta o cravata cu dungi, atat timp cat liniile sunt mai late decat cele ale camasii.

2. Daca porti haine cu mai multe culori, asigura-te ca cel putin una dintre nuantele cravatei se asorteaza cu restul tinutei.

3. Evita sa imbini 3 elemente care au acelasi pattern: camasa cu dungi, cravata cu dungi si sacou cu dungi, indiferent de latimea liniilor.

4. Cravatele din materialele compacte confera intotdeauna eleganta, mai cu seama daca optezi pentru gri sau negru. Trebuie de asemenea sa fii atent la material. Cravata trebuie sa ramana dreapta si neteda dupa ce o legi in jurul gatului, iar cele fabricate 100% din matase sunt ideale pentru ca acest lucru sa se intample.

5. Latimea cravatei ar trebui sa fie intre 10 si 12 centimetri, la lungimi care variaza si ele in functie de marca si stil. Adaptarea se face si in functie de inaltimea persoanei care o poarta.

6. Imprimeurile florale sau nuantele extravagante, cum este fuchsia, nu sunt recomandate pentru intalnirile de afaceri importante, chiar daca le asortezi unui costum uni.

Casual look

O cravata te poate ajuta sa arati 'profesionist', chiar daca nu porti neaparat camasa si sacou. Mai nou, stilul casual a 'adoptat' cravata ca pe un accesoriu glamour, insa efectele pot fi interesante sau dezastruoase in aceeasi masura.

1. Daca mergi pe ideea de 'teen look' si vrei sa pastrezi in acelasi timp un aer 'cuminte', asorteaza o cravata subtire unui tricou imprimat, in favoarea blazerelor. Asemenea combinatii sunt destul de pretentioase, dar preferate in randul mai multor celebritati care dau tonul in moda de pe covorul rosu.

2. Poti alege cravate viu-colorate sau cu imprimeuri haioase pentru a fi original, insa ai grija la restul vestimentatiei. E de preferat sa nu adaugi si alte accesorii extravagante tinutei.

3. Sunt la moda cravatele retro, in stilul anilor '60 - '70, iar daca pentru tinuta office nu sunt recomandate modelele inguste, din piele, vestimentatia casual permite astfel de combinatii. Stilul lui Johnny Depp poate fi un exemplu: el asorteaza jachete sau pantaloni din piele cu cravate din acelasi material si palarii in combinatii inedite, pe care le-am putea numi foarte bine 'sofisticasual' .

4. Indiferent de optiunile tale, este recomandat intotdeauna sa cumperi calitate, nu cantitate si sa culegi cat mai multe opinii ale profesionistilor inainte de a decide cum sa asortezi accesoriile despre care nu esti sigur ca pot fi purtate asa cum iti doresti.

Foto: asos.com
Articol de Quiqs


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.