In ultimul timp, depilarea este la mare cautare in randul barbatilor.

Egiptenii si grecii au 'lansat' ideea depilarii masculine, cand au oferit pentru prima data premiu primului barbat care aparea in public lipsit in intregime de par. Era moderna are cu totul alte standarde in privinta 'capriciilor' de aces tip, mai cu seama in cazul barbatilor.

Daca femeile incearca diverse metode de (d)epilare pentru ca lipsa parului este, in fond, un simbol al frumusetii feminine si al erotismului, pentru cei mai multi barbati prezenta parului pe corp ramane o declaratie a virilitatii.

Cu toate acestea, sunt tot mai multi reprezentanti ai sexului tare care aleg depilarea, mai ales dintre cei care practica sport si prefera ca formele lucrate la sala sa fie cat mai mult la vedere. Corpul masculin sculptural, lucios si bronzat uniform este in voga. Care sunt insa avantajele si dezavantajele depilarii, cum se defineste exact acest 'accesoriu' de imagine si care sunt optiunile tale?

In primul rand 'epilarea' nu este acelasi lucru cu 'depilarea'. Prima inseamna indepartarea parului de pe intreaga suprafata a corpului, definitiv, cu ajutorul laserului sau a electrolizei, iar cea de-a doua implica utilizarea metodelor temporare - ceara sau diverse aparate electrice; depilarea este ceea ce faci si in timpul barbieritului, de exemplu, si inseamna strict indepartarea parului de la suprafata pielii.

S-au facut o serie de studii in privinta depilarii masculine, in cadrul caruia au participat barbati din mai multe tari. Desi ei adopta tot mai des stilul 'efeminat', asa cum l-ar numi unii dintre noi, pentru a fi mai atractivi, femeile nu sustin neaparat noua cauza masculina. Se pare ca prezenta discreta a parului pe corpul unui barbat, il face mai atractiv pentru sexul opus decat absenta lui completa. Dintre cei chestionati, 2% aveau preferinte pentru partenerii de acelasi sex, 30% pentru ambele sexe, iar restul pentru sexul opus.

Perioada verii a devenit un indicator foarte important al aparitiei pe care fiecare dintre noi este din ce in ce mai interesat sa o intretina, printr-o varitate de metode. Astfel, pielea devine unul dintre elementele principale ale socializarii. Daca nu vorbim despre bronz si creme de corp speciale, vorbim despre tatuaje, depilare sau chiar toate la un loc, indiferent de sex. Statutul social a adus inevitabil cu sine o reevaluare a imaginii masculine, iar preocuparea barbatilor pentru propriul look a dat nastere totodata unui concept deja celebru: metrosexualismul. Acest 'calificativ' oarecum hilar atribuit in principal de mass-media prezentelor masculine ultra-sofisticate, este si nu este perceput in maniera pozitiva, mai cu seama in cazul transpunerii ipostazelor de catwalk in viata de zi cu zi.

Daca in trecut barbatii apelau la depilare fie din considerente culturale, cum ar fi cele religioase, din pricina constrangerilor inrolarii sau din obligatie, prin executatrea unor sanctiuni, acum liberul arbitru este noua forma a obligativitatii. Adeptii trend-ului sunt in crestere si se informeaza tot mai mult despre cum pot avea o imagine impecabila, pentru a fi 'la moda'.

Iata cateva modalitati de indepartare a parului de pe corp, avatajele si dezavantajele lor:

Metode temporare:

Cremele depilatoare au un continut din ce in ce mai eficient pentru nevoia utilizatorilor de a nu se confrunta cu un proces dificil al depilarii. Probabil ca barbatii apeleaza inca foarte putin la ele, dar pentru femei reprezinta inca o varianta comoda si eficienta. Se aplica pe piele si se lasa cam 5-7 minute pentru a actiona, apoi se indeparteaza cu ajutorul unei spatule speciale, inclusa in pachet. Exista de asemenea pudra cu efect dizolvant.

Aparatele depilatoare se gasec in comert cam in orice magazin specializat pe aparatura electrica. Majoritatea functioneaza printr-un sistem de pensete foarte mici, care smulg firele de par.

Ceara poate fi utilizata fie neincalzita sub forma unor folii care se aplica simplu pe piele si se indeparteaza dupa cateva secunde, fie incalzita, intinsa pe zonele de depilat, pentru a fi inlaturata imediat ce continutul cremos se solidifica. Exista si substituti pentru ceara, sub forma unor substante lipicioase, pe baza de zahar, la fel de eficiente.

Dispozitivele cu suprafete speciale care indeparteaza parul prin frictiune sunt eficiente si rapide. De multe ori se prezinta sub forma unor manusi, a caror suprafata este granulata.

Metode permanente:

Electroliza a fost prima metoda de epilare. Actioneaza prin distrugerea radacinii firului de par cu ajutorul introducerii unui ac prin care circula curent electric. Dezavantajul este ca pot aparea infectii sau cicatrici. Un picior, de exemplu poate fi depilat astfel cam in 8 ore.

Laserul este varianta moderna a electrolizei. Fiind destul de dureroasa, presupune anestezie locala. Exista riscul de ardere a pielii, de vreme ce se utilizeaza energia luminoasa pentru a distruge radacinile firelor de par. Metoda poate fi utila mai ales barbatilor care au foliculii pilosi implantati la o adancime mai mare sau femeilor cu pielea alba si parul negru. Tehnologia laser are putere foarte mare, tintind cu o singura lungime de unda!

Epilarea definitiva cu Lumina Intensa Pulsata este poate cea mai eleganta metoda depilatorie. Se bazeaza pe principiul fototermolizei selective, adica functioneaza prin actiunea unei lumini mai 'soft' decat cea a laserului. Nu exista risc pentru infectii si are rezultate rapide. Tratamentul cu IPL este permanent pentru zonele non-androgenice si nu trebuie repetat decat dupa 4, 5 sau 10 ani. Impune precautie din punct de vedere al expunerii la soare.

Exista si cateva metode nepermise, aflate inca in stadiu de experiment, cum ar fi depilarea prin raze X sau terapia fotodermica.

Metodele temporare nu implica riscuri din punct de vedere medical. Indicatiile se fac doar din punct de vedere al iritatiilor care pot aparea pe piele sau a reactiilor alergice la substantele din compozitia cremelor, de exemplu.

In privinta celor permanente exista diverse contraindicatii si se fac controale periodice. Pe perioada verii se evita expunerile indelungate la soare si se utilizeaza creme cu factor de protectie cel putin 30%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.