Yuppy 12 August 2015 13:13
O fotografie realizata de roverul Curiosity, care infatiseaza o femeie pe planeta Marte, a devenit virala pe Internet. Uite cum explica specialistii NASA imaginea.

Daca ar fi sa ne luam dupa pozele realizate de roverul Curiosity, pe planeta Marte exista crabi, o piramida si, mai nou, o femeie care strabate pe jos planeta.

De ce apar aceste imagini? Este intr-adevar planeta Marte bantuita?

In fiecare zi vedem lucruri care nu sunt acolo. De la chipul lui Iisus pe paine prajita sau un nor in forma de elefant, interpretarea gresita a stimulilor externi este un lucru comun. Fenomenul poarta numele de „pareidolie” si reprezinta un fenomen psihologic definit ca o iluzie sau o intepretarea gresita stimulilor externi. Astfel, din obiecte abstracte, acestea devin cunoscute.

Pareidolia poate fi atat vizuala, cat si sonoro, fiind, de altfel, motivul pentru care anumiti oameni cred ca poti auzi un mesaj secret daca asculti anumite melodii invers.

Potrivit lui Carl Sagan, aceste erori isi au radacina in preistorie. Nevoia de a identifica posibile amenintari de la distanta sau atunci cand vizibilitatea era scazuta era necesara supravietuirii speciei umane. Oamenii care fugeau atunci cand li se parea ca au vazut un leu erau cei care supravietuiau. Cei fara care ignorau posibilitatea pericolului, sfarseau prin a fi mancati.

Chiar daca supraviatuirea noastra nu mai depinde astazi de capacitatea de a interpreta forme si pattern-uri, inca avem aceasta abilitatea. Asa se face ca avem impresia ca exista o femeie care bantuie planeta Marte. Si, oricat de mult ne-am dori sa descoperim viata extraterestra, imaginea este doar rezultatul creierului nostru transforman necunoscutul in cunoscut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.