Inca din 1990, telescopul Hubble orbiteaza in jurul Pamantului, capturand imagini care au schimbat fundamental ceea ce stim despre cosmos. Cu prilejul aniversarii a 25 de ani de la lansare, NASA a publicat cele mai frumoase fotografii realizate de Hubble, in fiecare an de functionare.

In1990, telescopul Hubble era lansat pe orbita la bordul misiunii navetei Discovery STS-31. A fost primul telescop spatial performant care a putut arata lumii intregi minunatiile aflate la milioane de ani lumina distanta de noi. Misiunea a depasit chiar si cele mai nebune asteptari.

In cei 25 de ani de activitate, pe langa spectacolele galactice surprinse, telescopul Hubble a clarificat si o serie de dileme cu care oamenii de stiinta se confruntau. Cu ajutorul telescopului Hubble, oamenii de stiinta au putut estima varsta universului, au putut studia moartea si nasterea stelelor sau au putut observa supernove, nebuloase sau galaxii.

Cu prilejul aniversarii a 25 de ani de la lansare, NASA a publicat cele mai frumoase fotografii realizate de Hubble, in fiecare an de functionare. Mai jos puteti vedea o parte din ele. Pe restul, va invitam sa le vedeti aici.

1990: Supernova 1987A (SN 1987a)

1992: Nebuloasa Orion

1995: Nebuloasa Vulturului

1996: Deep Field - imaginea care a dezvaluit un numar urias de galaxii pe un petic de cer care parea sa nu contina nimic.

Planeta Marte


2003: V838 Monocerotis

2004: Nebuloasa Helix sau "Ochiul lui Dumnezeu"

2010: Pillar and Jets

2012: Nebuloasa Planetarium

2014: Frontiera galaxiei Abell

Sursa foto main si interior: NASA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.