De ce visam? Ce reprezinta ceea ce visam? Sunt doar cateva intrebari legate de acest "fenomen" considerat de foarte multi oameni de stiinta inca un mister. Mai jos va prezentam un top 10 curiozitati referitoare la visuri.

Oamenii orbi viseaza
Chiar si nevazatorii pot sa viseze. Persoanele care au orbit pe parcursul vietii si care au apucat sa-si foloseasca ochii, viseaza in imagini. Persoanele care s-au nascut nevazatoare nu viseaza in imagini, dar visurile lor sunt la fel de complexe. Nevazatorii in timp ce viseaza isi folosesc toate celelalte simturi.

Uitam 90% din ceea ce visam
Inainte cu aproximativ 10 minute inainte sa ne trezim uitam aproximativ 90 % din ceea ce visam pe parcursul somnului.

Visurile ne ajuta sa nu ne pierdem ratiunea
Un studiu recent arata faptul ca persoanele care au fost private intentionat de somn, mai ales in perioada in care creierul produce visele, au tendinta de a halucina si de a-si pierde ratiunea.

Visam doar ceea ce cunoastem
Oamenii viseaza doar lucruri cunoscute. Daca intr-un vis ne apare o persoana ,aparent necunoscuta, trebuie stiu ca intr-o forma sau alta, persoana a mai fost intalnita. Creierul poate asocia imagini sub forma de visuri numai cu „lucruri” sau „situatii” cu care s-a mai intalnit.

Nu toata lumea viseaza in culori
Este cunoscut faptul ca aproximativ 12% din populatia Pamantului viseaza numai alb si negru.

Fumatorii viseaza mai des ca fumeaza
Persoanele care sufera de un viciu viseaza mult mai des despre viciul respectiv. De exemplu fumatorii viseaza foarte des ca fumeaza. Acest lucru este valabil si in cazul celor care renunta la fumat. In acest caz persoanele nefumatoare viseaza mult mai des ca fumeaza decat cele care inca mai fumeaza.

rice stimul exterior iti poate influenta visul
Stimulii exteriori iti influenteaza visurile. De exemplu caldura sau frigul pot sa-ti afecteze somnul si implicit ceea ce visezi..

In timpul visurilor corpul parlizeaza.
In timpul somnului persoanele care viseaza sunt aproximativ paralizate. Cei care se misca in somn sunt cei care nu viseaza.

90 % dintre oameni au visuri erotice
Majoritatea persoanelor au in medie 10 visuri erotice in viata. Se considera defapt ca aproximativ 99 % dintre oameni au avut cel putin o data un vis erotic.

Citeste si:
Trecerea la ora de iarnă: cum gestionezi schimbările tiparului de somn
Trecerea la ora de iarnă: cum...

Toti oamenii viseaza aproximativ acelasi lucru
In 2004 cercetatorii de la o Universitate specializata pe studiul visurilor din Germania a realizat un chestionar cu 444 de intrebari. 80% dintre cei intervievati au raportat raspunsuri similare pentru intrebarile din chestionar. Cele mai frecvente visuri sunt legate de fuga, urmariri, zbor sau cadere in gol.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.