Atunci cand vine vorba despre Civilizatii Disparute toata lumea se gandeste in primul rand la Atlantida. Chiar daca nu exista niste dovezi clare ca Atlantida a existat, arheologii se incapataneaza sa caute acest teritoriu de "vis". Pana atunci, noi va prezentam alte 7 civilizatii de mult disparute.

Pavlopetri, Grecia

Cu aproximativ 2000 de ani inainte de Hristos pe teritoriul Greciei a luat nastere o comunitate care a format un oras numit Pavlopetri. Majoritatea locuitorilor se ocupau cu agricultura, iar forma administrativa se asemana foarte mult cu ceea ce urma sa devina Atena peste multe sute de ani. Civilizatia a disparut dupa doar cateva sute de ani fiind inghitita de ape. Astazi, arheologii au descoperit ruinele acestei mici civilizatii folosind submarinele.

Orasul se afla perfect conservat in nisipul de sub Marea Egee.

Cliff Palace

Cliff Palace - civilizatii disparute“Palatul din Colorado” asa cum mai este cunoscut locul a apartinut unui trib de amerindieni care au locuit in aceste locuri cu 500 inainte de Hristos. Arheologii sustin ca este una dintre cele mai bine pastrate dovezi a culturii amerindiene care obisnuia sa se intinda pe actualul teritoriu al SUA.

Locul este denumit “palat” datorita aspectului asezarilor, in mare parte sculptate in munte.

Akrotiri, Santorini

In zona insulei Creta de astazi obisnuia sa traiasca un popor numit “Minoan”. De curand (1967) o descoperire foarte importanta in aceasta zona a uimit arheologii care incercau de zeci de ani sa puna cap-la-cap piesele unui puzzle foarte complicat care viza istoria Greciei.

La baza vulcanului Thera, arheologii au descoperit un complex de case apartinand acestei civilizatii foarte avansate. Minoanii foloseau vulcanul ca sa incalzeasaca apa pe care o pompau prin niste conducte din ceramica in toate baile publice.

Timgad, Algeria

Civilizatia disparuta de la Timgad din Algeria a fost descoperita intamplator in 1881 chiar dupa o furtuna de nisip. Dupa ce nisipul a fost ridicat de catre vant, arheologii au descoperit niste coloane romane. Sapand acestia si-au dat seama ca au dat peste un adevarat complex ingropat sub Sahara.

Citeste si:
Dorian Popa, pe mâna medicului estetician: „Am un complex mic de...
Dorian Popa, pe mâna...

Astazi, Timgad este unul dintre cele mai bine pastrate situri arheologice din lume si un exemplu foarte clar al civilizatiei romane care si-a existins granitele dincolo de continentul european.

Machu Picchu

Niciun top nu este complet fara o civilizatie disparuta foarte faimoasa: incasii (Machu Piccu). Abandonat pentru o perioada de timp intre 1427 si 1572 iHr, orasul prinde din nou stralucirea de alta data chiar inainte de sosirea spaniolilor.

Totusi, dupa ce aceste doua imperii intra in conflict, Machu Picchu ramane necunoscut pana in secolul 20. Spaniolii nu au reusit niciodata sa descopere acest loc, iar localnicii nu au vrut sa ofere informatii despre acest “sanctuar” minunat.

Petra, Jordan

Complexul de la Petra din Iordania este considerat o minune a civilizatiei antice. Consemnat in scrierile romanilor din anul 105, Petra “se pierde” de civilizatia vestica timp de 1000 de ani, cand este redescoperit si mentionat de foarte multe ori.

Citeste si:
De ce sa alegi Santorini pentru vacanța de Paște
De ce sa alegi Santorini...

In toata aceasta perioada localnicii se presupune ca stiau despre prezenta acestui loc, dar nu au dorit sa divulge informatii de frica ca acesta sa nu fie daramat.

Petra a fost abandonat din cauza unui cutremur care a intrerupt alimentarea cu apa a orasului. Aceasta civilizatie disparuta este considerata in prezent una dintre cele mai putin cunoscute, din cauza lipsei dovezilor . Arheologii sustin ca in complexul de la Petra sunt ascunse comori foarte valoroase, provenit in special de la imperiul persan.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.