Inaintea americanului Thomas Edison a existat un neamt care a aprins pentru prima data becul. El si multe alte exemple intr-un top al inventiilor celebre care au fost atribuite unor nemti.

Schnitzel-ul
Schinitzel-ul, cel mai des intalnit sub forma de shnitzel vienez, este o inventie a nemtilor. Popular in intreaga lume, schnitzel-ul este o bucata de carne imbracata intr-o crusta crocanta prajita (in general carnea este de vita, dar este foarte intalnit si cu carne de porc sau pui).

In prezent schnitzel-ul este unul dintre cele mai populare feluri de mancare si este servit in mai toate restaurantele din intreaga lume. Fie ca esti pe continentul American, Sud American, European, Asiatic sau in Australia, acest fel de mancare are o singura reteta, cu mici variatii in functie de imaginatia bucatarului.

Nu se stie exact data in care schnitzel-ul a aparut in meniul nemtilor, dar se presupune ca a fost inventat undeva la inceputul secolului 14, undeva pe valea Rinnului.

Spirala de indosariere
Faimoasa spirala de indosariere, cunoscuta tuturor studentilor din intreaga lume, a fost brevetata in anul 1886, in Germania, de catre Friedrich Soennecken. De asemenea, tot un neamt s-a gandit pentru prima data sa gaureasca hartia pentru a o leaga, numele lui este Louis Leitz.
Interesant este faptul ca exista un standard ISO pentru distanta dintre inelele spiralei de indosariere.

Casuta de Turta Dulce
Deja faimoasele casute de turta dulce au fost mentionate pentru prima data (oficial) in basmul Hansel si Gretel de Fratii Grim (1812). Piesa a fost jucata imediat in cadrul Operei din Berlin in preajma Craciunului si a devenit ulterior o traditie ca institutia sa ofere in fiecare an o replica din turta dulce a casutei din basm.

Imediat acest gest a fost copiat de brutariile din intreaga tara si de aici nu a mai fost decat un simplu pas pana cand casutele de turta dulce sa „cucereasca” intreaga lume. Delicios nu?

Pomul de Craciun
Chiar daca povestea primului pom de Craciun a fost atribuita Letoniei sau Estoniei, se pare ca tot nemtii sunt cei care au brevetat si acest obicei, undeva inainte de secolul 15. Primul pom de Craciun a fost impodobit cu lumanari si fructe. Obiceiul s-a raspandit prin intermediul familiilor regale care au au adoptat aceasta practica si au asociat-o cu Craciunul prin intermediul catolicismului.

Citeste si:
TOP 5 cele mai ridicole inventii moderne
TOP 5 cele mai ridicole...

Iepurasul de Paste
Dragutul „iepuras” de Paste, asa cum il cunoastem noi astazi, a fost inventat tot de catre nemti. Primele mentiuni despre acest obicei au fost inregistrate dupa valul de migratie al taranilor olandezi care se pare ca au si brevetat aceasta practica pe teritoriul Bavarez.

Astazi se cunoaste faptul ca toti copiii nemti de la inceputul anilor 1700 se asteptau sa primeasca un cadou, daca erau cuminti, in preajma Pastelui. Cadourile erau asezate de catre parinti in scorburile copacilor sau in niste cuiburi pe care cei mici le construiau special.

Ursuletii gumati
Chiar daca majoritatea dintre noi au fost tentati sa creada ca jeleul si in special ursuletii si serpisorii de jeleu sunt produse americane, trebuie stiut ca faimoasa companie Haribo (cel mai mare producator de jeleuri din intreaga lume) a fost deschisa de catre Hans Riegel Sr in 1920.

Citeste si:
Trucuri pentru a ține la distanță animalele de companie de Pomul de...
Trucuri pentru a ține la...

De atunci, compania a diversificat sortimentele si s-a impus pe piata producatorilor de jeleuri prin gustul inegalabil.

Rulotele
Rulota este in prezent considerata un stereotip american. Intr-o oarecare masura are legatura intr-adevar cu America, dar defapt rulota a fost inventata de catre o companie nemteasca, Warner Sell of Berlin i, dupa terminarea Celui de-al Doilea Razboi Mondial, pentru soldatii americani care ocupau orasul in respectiva perioada. Dupa fabricarea celor 5000 de rulote, americanii au preluat si inventia si au popularizat-o peste Ocean.

Becul Incandescent
Toata lumea stie faptul ca americanul Thomas Edison a inventat becul. Afirmatia este corecta daca luam in calcul faptul ca un inventator al unui „lucru” este declarat oficial primul inventator doar daca isi inscrie inventia la o Institutie recunoscuta.

Citeste si:
O casa de vis sub pamant. Ai vrea sa stai aici?
O casa de vis sub pamant. Ai...

Thomas Edison a inventat(a inregistrat primul) becul incandescent la 25 de ani dupa Heinrich Gobel, un neamt care s-a mutat in Statele Unite, dar care nu si-a inregistrat niciodata ineventia care urma sa revolutioneze intreaga Planeta.

Heinrich Gobel este primul care a descoperit becul incandescent si a fost ulterior recunoscut pentru acest lucru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.