Wikipedia ne-a obisnuit ca este in prezent o sursa de informare buna. Chiar daca in general materialele sunt filtrate si verificate exista totusi si cateva “scurgeri” care se incadreaza linistit la capitolul: ciudat, traznit sau dubios. Mai jos va propunem un top al celor mai bizare articole pe care le-am gasit rasfoind prin Wikipedia.

Cabina telefonica din desert
Wikipedia a semnalat existenta singurei cabine telefonice din desert. Cabina a fost localizata in Parcul National Mojave si pana in anul 2000, aceasta era perfect functionala. Totusi, cabina era amplasata la 13 km distanta in orice directie fata de un drum national si la aproximativ 24 km distanta de prima autostrada. Bine, o sa intrebati, dar ce?

Cabina telefonica din Parcul National Mojave a fost amplasata in anul 1960 ca suport telefonic pentru o asezare provizorie a unor mineri ce forau in aceasta zona. Timp de aproximativ 6 ani telefonul a avut clienti, dar dupa ce minerii au plecat din zona, cabina a ramas parasita.

In anul 1997 a fost descoperita de un tanar antreprenor care a simtit imediat rostul unei afaceri. Treptat a promovat telefonul din desert`prin intermediul mai multor site-uri, iar imediat locul a inceput sa fie vizitat de foarte multa lume.

Pana in anul 2000 au existat chiar pachete turistice dedicate care urmareau excursii pana la singura cabina telefonica din salbaticie. Oamenii au asteptat chiar cateva ore ca sa-si sune prietenii din respectivul loc.

Manhattanhenge
Termenul de “Manhattanhenge” este un termen ce defineste apusul soarelui in Manhattan, in dreptul intersectiei bulevardului din est cu cel din vest. “Manhattanhenge” este derivat de la Stonehenge si se produce in fiecare an in timpul solstitilor. Atunci soarele se alinieaza perfect cu bulevardul si cu caldirile din imprejur si astfel lumineaza cartierul.

Locuitorii Manhattan-ului au reusit sa dea viata unui brand din acest fenomen simplu, iar milioane de turisti se ingesuie in fiecare an in dimineata si dupamasa zilelor de 28 Mai si 12 Iulie.

Jurnalul de 37 de milioane de cuvinte

Citeste si:
7 fapte despre persoanele stângace susținute de știință pe care nu...
7 fapte despre persoanele...

Wikipedia a prezentat cazul lui Robert Shields, fost ministru si profesor univeristar in statul Washington, SUA. Articolul face referire la donatia pe care profesorul a lasat-o universitatii si anume, jurnalul personal ce cuprinde 94 de volume cu aproximativ 37,5 milioane de cuvinte.

Profesorul Shields si-a notat la fiecare 5 minute din viata cam tot ce realiza. Intre anii 1972 si 1997 a contorizat la fiecare 5 minute orice realiza. In fiecare noapte dormea doar 2 ore, pentru ca restul timpului sa-l poata dedica descrierii viselor din noaptea respectiva.

Shileds a declarat ca-si sacrifica timpul in numele stiintei pentru ca ulterior oricine sa poata sa stuieze comportamentul uman, avand toate detaliile unui om obisnuit (notate).

In prezent lucrarea, care cuprinde 94 de volume, este donata Universitatii din Dayton. Iar conducerea asteapta cu nerabdare sa citeasca lucrarea, dar nu mai devreme de 50 de ani de la moartea profesorului. Aceasta este singura pretentie pe care Robert Shields a scris-o in testament.

Citeste si:
9 articole din garderoba unei femei care îi înnebunesc pe bărbați
9 articole din garderoba unei...

Mori de ras
Am murit de ras cand am auzit bancul acela tare de dimineata!! Aceasta este o expresie destul de intalnita. Defapt este atat de intalnita incat nimeni nu mai crede cu adevarat in ea. In schimb are totusi un fundament real.

Chrysippus, filozof in Grecia Antica a murit de ras la propriu dupa ce i-a dat sa bea magarului sau vin. Fiind foarte distrat de cum a rectionat saracul animal, filozoful a avut o criza de ras care i-a provocat un atac de cord. Acesta este primul caz de deces (mentionat) in acest fel si este momentul de unde celebra expresie ” A murit de ras” a luat nastere. Ciudata alaturare de cuvinte…

Recent, au mai fost inregistrate in lume doua cazuri care au devenit celebre. Unul in Statele Unite si unul in Suedia. Ambele persoane au murit in urma unor crize de ras in timp ce urmareau seriale de comedie.
Cartea care nu contine litera ”E”

Citeste si:
Fondatorul Wikipedia, vine pe 22 martie la Bucuresti
Fondatorul Wikipedia, vine pe...

Wikipedia a prezentat si cazul “Gadsby: O poveste de peste 50.000 de cuvinte, care nu contine litera ”E” . Cartea reprezinta un roman scris de Ernest Vicent Wright. Povestea intruchipeaza un erou, John Gadsby, care reuseste sa revitalizeze orasul natal, alaturi de un grup pe care il conduce.
Romanul contine aproximativ 50, 000 de cuvinte, dar nicaieri nu se regaseste nici macar o data litera “E”.

Capcana pentru Bigfoot
In Statele Unite a fost prezentat cazul unui ocol silvic care a construit un adapost pentru a captura un ciudat animal care a fost zarit in padurile statului Oregon. Cei care au raportat ca in padure se ascunde o creatura care seamana cu un om, dar este acoperit de blana, au denumit bizarul animal ca fiind Bigfoot.

Imediat, padurarii vigilenti au construit o capcana pe masura descrierilor si au asteptat capturarea animalului. Din anul 1974 pana in anul 2004, adica 30 de ani, capcana a functionat non-stop. Din pacate nimeni nu a prins decat ursi. Resemnandu-se, padurarii au abandonat postul de comanda si au renuntat in a mai crede in povesti de speriat…localnicii.

Citeste si:
Principalul Jurnal al Zilei difuzat de Metropola TV, interpretat în...
Principalul Jurnal al Zilei...

Lal Bihari
Lal Bihari este un fermier de 52 de ani care s-a nascut in India. Barbatul a devenit faimos in intreaga lume dupa ce a aflat ca in perioada 1976-1994 a fost declarat in mod oficial mort.
Totul a pornit in anul 1976 cand barbatul a incercat sa imprumute niste bani de la o banca, dar ofiterii de cont i-au respins cererea pe motiv ca oficial el nu mai traieste. Surprins, Lal Bihari a cercetat un pic si a descoperit ca defapt unchiul sau a mituit un functionar de la primaria din oras pentru a obtine un certificat de deces cu care sa incaseze de pe urma nepotului o pensie lunara.

Problemele pentru barbatul indian au fost de abia la inceput, deoarece dupa descoperire au trecut aproximativ 20 de ani pana cand Bihari a reusit sa dovedeasca ca el este viu si sa convinga autoritatile locale sa-I elibereze actele de care avea nevoie.

Tot in aceasta perioada a aflat ca in situatia lui mai sunt cateva sute de persoane numai din orasul natal. Incepand cu anul 1994, Lal Bihari conduce o organizatie non-profit care lupta pentru drepturile persoanelor care sunt intr-o situatie similara cu a sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.