Nu stiu cati isi amintesc ziua in care omul a pasit pe Luna pentru prima data, dar stiu sigur ca majoritatea cel putin cunosc acest adevar. In schimb, nu stiu cati cunosc faptul ca Luna nu a fost “incercata” de om pentru prima data, ci defapt de un animal la care nici nu va ganditi. Urmariti mai jos topul curiozitatilor despre Luna, sau mai bine zis: Ce nu stiai despre Luna?

Umbra Lunii “se misca” mai repede decat sunetul
Atunci cand se produce o eclipsa solara Luna proiecteaza pe Pamant umbra sa. Aceasta umbra se poate observa cu ochiul liber in special in zonele de campie. Viteaza cu care “calatoreste” umbra Lunii variaza in functie de zona de pe Pamant. Astfel, umbra la Ecuator se misca cu aproximativ 1,074 mph, in schimb, la Polul Nord umbra “calatoreste” cu aproximativ 5,000 de mph.

Viteza din urma depaseste cu mult viteza sunetului care este de 768 mph. Daca totusi umbra Lunii ar putea sa produca sunete, aceasta ar cauza un boom sonic pe toata suprafata Pamantului.

Luna Albastra
Nu stiu cati au auzit de expresia Blue Moon, sau Luna Albastra, dar in general ea defineste o stare de spirit. In realitate, exista un fenomen care se produce destul de des si care chiar daca nu este foarte specatculos da nastere la foarte multe dezbateri si intrebari.
In fapt, fenomenul de Luna Albastra se numeste o eclipsa totala de luna care survine intr-o noapte cu luna plina.

Mai exista un adevar in expresia de mai sus. In anul 1883, vulcanul Krakatoa erupe in arhipelagul indonezian. Explozia a fost atat de mare incat evenimentul a fost catalogat al 5-lea ca marime in istoria lumii. Dupa eruptie cenusa care a fost aruncata in atmosfera a produs un fenomen ciudat care a durat aproximativ 2 ani. In fiecare noapte culoarea Lunii ( data de reflexia luminii pe Pamant) era albastra.

Luna s-a format din desprinderea de Pamant
Acesta fapt este destul de cunoscut, dar chiar si asa nu este inteles cum trebuie. Foarte multa lume a auzit ca Luna s-a format in urma desprinderii de Pamant acum foarte multe milioane de ani in urma. In schimb toata lumea isi imagineaza ca efectiv Luna s-a desprins in forma actuala si a inceput sa graviteze in jurul nostru. Acest lucru nu este corect.

Intr-adevar Luna este formata din roca de pe Pamant. Oamenii de Stiinta au descoperit ca in urma cu aproximativ 4,6 miliarde de ani in urma, Pamantul a fost lovit de un asteroid care a produs o explozie. Roca de pe Pamant a fost aruncata in aer si de aici Luna s-a format in timp ca urmare a condensarii materiei (adica a apropierei).

Citeste si:
Iulia Albu dă de pământ cu vedetele care promovează clinici și...
Iulia Albu dă de pământ cu...

Pe Luna au loc cutremure
Chiar daca suna foarte ciudat si foarte bizar pe Luna se produc foarte multe cutremure. Exact ca Acasa. In fiecare an NASA monitorizeaza activitatea seismica de pe satelitul nostru si primeste foarte multe informatii despre cutremurele care se produc acolo.

Defapt, proiectul de cercetare seismica de pe Luna a fost demarat in anul in care Neil Armstrong pasea pentru prima data in spatiu.

Broastele Testoase au fost primele animale care au gravitat in jurul Lunii
Multi au auzit despre Neil Armstrong ca fiind primul om care a pasit pe Luna. Multi au auzit de Laica, catelul care a fost trimis in spatiu, dar putin cunosc faptul ca defapt primele animale care au fost trimise intr-o capsula sa graviteze in jurul Lunii au fost doua testoase din stepa Rusiei.

Testele de la sfarsitul anilor ’60 nu puteau sa fie realizate din prima faza cu oameni, asa ca au fost „sacrificate” in numele stiintei cateva animale. Defapt, intr-un final broastele testoase s-au intors pe Pamant nevatamate, singura problema fiind scaderea in greutate cu aproximativ 10%.

Citeste si:
NASA: Prima lansare din programul care va readuce oameni pe Lună
Cea mai mare rachetă a NASA...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.