Printre razboaie, criza economica si boomul tehnologic, lumea nu si-a pierdut spiritul ludic. Oamenii au creat jucarii cu care au bucurat toate generatiile!!

main : Creekbed Rob via flickr.com

Yo-Yo-ul

In istorie, acest joc poate fi depistat chiar de la 500 i.H., insa el nu a intalnit succesul decat la sfarsitul anilor 1920, atunci cand un imigrant din SUA pe numele Pedro Flores a declansat o nebunie internationala.

Nascut in Filipine, Flores a vazut potentialul jucariei pe piata din SUA, dupa ce si-a amintit de popularitatea acestuia acasa. (Jocul a primit denumirea de Yo-Yo acolo in urma cu sute de ani).

In timp ce lucra ca om de serviciu, Flores a fondat The Yo-Yo Manufacturing Company in 1928. Barbatul a vandut jucarii yo-yo lucrate manual copiilor din jurul orasului Los Angeles, astfel obtinand bani pentru a deschide fabrica. Intr-un an, fabrica a inceput sa produca 300,000 de jucarii yo-yo pe zi, iar “Jucaria minune” a lui Flores a innebunit populatia USA, concursurile yo-yo avand loc in toata tara.

Mingea de plaja

O jucarie clasica pentru plaja, mingea gonflabila se crede ca a fost inventata de catre Jonathon DeLonge in 1938.

Initial, se credea ca mingea de plaja a fost de marimea unei maini. Acum, jucaria gonflabila este vanduta in marimi diferite, inclusiv incredibil de mare.

Soldateii din plastic

In 1938, Bergen Toy and Novelty Co., a inceput sa vanda o linie de soldati din plastic, dintr-o singura culoare. Figurinele erau turnate in culoarea kaki (army green) intr-o varietate de pozitii de lupta, o adevarata fantezie militara a oricarui baietel.

Vanduti in saci mari de plastic, cererea de omuleti verzi a crescut in 1950, datorita unui boom al folosirii plasticului ca material si a sperieturii care a aparut odata cu otravirea cu plumb, ceea ce a facut ca celelalte variante metalice a jucariilor sa fie mai putin atragatoare.

Citeste si:
Povestea unui soldat spusa de o mana
Povestea unui soldat spusa de...

Curand, compania a inceput sa produca si “forta inamica”: trupele nemtesti erau turnate in gri, iar cele japoneze in galben. Desi micii razboinici au suferit modificari de-a lungul anilor, elementul faimos care le-a pastrat identitatea de soldatei ai celui de Al Doilea Razboi Mondial a fost platforma pe care erau asezati, atasament care ii ajuta sa “stea” in picioare pe tot parcursul luptelor.

Solutia de baloane

Desi copiii au suflat baloane de sapun cu multi, multi ani inainte, abia in 1940 o companie de detergent din Chicago numit Chemtoy, a inceput sa imbutelieze solutia de baloane. Astfel, nebunia a inceput!!

Acum, milioanele de sticle cu solutie de baloane sunt vandute in fiecare an, marimea si forma baghetei variind. Jucaria si-a facut loc in inimile tuturor, si in culturile tuturor, depasind rolul de jucarie. In anii 60, acestea au devenit simbolul pacii odata cu dezvoltarea curentului hippie. Acestia suflau baloane in masa. Mai nou, acestea au devenit un simbol al nuntilor – o alternative frumoasa a aruncarii cu orez in miri.

Citeste si:
Cea mai nouă machetă Lego este acest Lamborghini Sian în mărime...
Cea mai nouă machetă Lego...

LEGO-ul

In 1949, tamplarul olandez Ole Christiansen a creat un set de blocuri rosii si albe care se puteau aclansa, primele din ceea ce urmau sa devina Lego.

Abia in 1958 compania Lego (nume derivat de la cuvintele danze pentru “joaca bine”), au patentat micile caramizi.

Genialitatea acestui joc a constat tocmai in simplitatea blocurilor, lucru care a permis copiilor sa creeze in mod liber, fara limite si combinatii aproape infinite. Jucaria a devenit extrem de populara. Pana in prezent, compania a produs mai mult de 320 de miliarde de caramizi Lego, aproximativ 52, pentru fiecare persoana de pe planeta.

Frisbee-ul

Istoria cunoscutului Frisbee a inceput in Bridgeport, Conneticut, acolo unde studentii de la Universitatea Yale se jucau cu farfurii de placinta de-a prinselea, farfurii de la compania locala Frisbie Baking.

Citeste si:
Șase beneficii ale jocurilor de construcție
Șase beneficii importante ale...

Povestea spune ca acestia strigau “Frisbie!” pentru a-I avertiza pe cei care se plimbau in apropiere sa fie atenti la farfuriile din aer. Inspirati din obsesia OZN-urilor care a innebunit cultura americana la sfarsitul anilor 40, doi barbati, Warren Franscioni si Water Morrison, au creat o versiune din plastic a farfuriilor, careia i-au dat numele de “farfurie zburatoare”. Farfuriile au fost vandute cu acest nume pana cand Wham-O a cumparat patentul in 1955, schimbandu-le astfel numele in “Frisbee”, drept omagiu brutariei care au dus la crearea lor.

De la inceputul anilor 1960, sute de milioane de jucarii Frisbee au fost vandute. Frisbee-ul a devenit un sport cu ligi si turnee.

Citeste tot articolul despre Top 15+1 jucarii ale secolului XX pe 9AM.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.