Nu-mi mai aduc aminte exact care a fost primul videoclip cu care am luat vreodata contact insa stiu sigur ca-i apartinea lui Michael Jackson, motiv pentru care probabil am astazi asteptari atat de mari de la un clip.

6 pasi pentru un videoclip mai bun

Nu-mi mai aduc aminte exact care a fost primul videoclip cu care am luat vreodata contact insa stiu sigur ca-i apartinea lui Michael Jackson, motiv pentru care probabil am astazi asteptari atat de mari de la un clip. Daca stau bine sa ma gandesc eu, asteptarile mele nu sunt prea mari ci pur si simplu standardele au fost coborate atat de mult incat oricine, indiferent daca este capabil sa-si scrie numele sau nu, poate regiza un videoclip.

Acum cativa ani buni toate videoclipurile spuneau o poveste, erau filme mai scurte, apoi s-a trecut la simboluri si metafore, dupa care am fost loviti toti de criza si acum videoclipurile nu mai spun nimic. Sunt facute doar cat sa poata fi difuzata melodia la televizor, ceea ce este chiar trist.

Si marea problema este ca lipsa unei povesti sau a oricarui sens al uni clip nu se datoreaza crizei sau altor motive de natura economica. De fapt, adesea o poveste simpla si de mare efect este mult mai ieftina decat sa filmezi 10 animatoare aproape dezbracate ce nu simt ritmul intr-un club de fite inchiriat o noapte.

Simt ca in ultimul timp a inceput sa lipseasca talentul sau mai degraba dorinta de a face un lucru bine, o poveste coerenta sau un videoclip care sa vina in continuarea melodiei. In opinia mea, exista ceteva reguli simple care ar putea face orice clip, aproape oricat de ieftin sa fie interesant.

Da-i un sens

In primul rand, indiferent de cat de bine arata un videoclip, el nu poate fi extraordinar daca nu are un sens. Din acest motiv au si benzile desenate portiuni in care ti se explica ceea ce se intampla, de aceea, intr-un film pentru a fi clara actiunea se nareaza. Eu, ca simplu spectator nu sunt multumit sa vad o insiruire de imagini care adesea nu sunt nici atat de frumoase. Vreau sa vad ceva care sa-mi ramana in minte. Vreau sa pot povesti cuiva ce videoclip deosebit am vazut si vreau sa o pot face intr-o fraza cu inteles. M-am saturat sa aud exprimari de genul: “Ai vazut clipul ala cu femeile care danseaza pe langa masini?”.

Citeste si:
Soția lui Mihai Petre, secretul unui trup de invidiat la 41 de ani....
Soția lui Mihai Petre,...

Pastreaza tema melodiei

Materialul video ar trebui sa vina in continuarea melodiei. Din acest motiv, daca piesa poarta numele de I’ll cry for you, nu cred ca abordarea cea mai buna ar fi cu oamni fericiti care danseaza lipsiti de grija pe o plaja intr-un tinut de vis. In general ar trebui sa poti corela sunetul cu imaginile, asa cum se intampla cu coloana sonora a unui film.

Nu abuza de efecte

Daca ti se pare ca materialul pe care l-ai montat nu este destul de alert nu trebuie sa pui zeci de efecte care sa duca spectatorul la epilepsie. Nu trebuie sa ma faci sa ma simt ca si cum in jurul meu sunt sute de paparazi care imi baga bliturile in ochi doar pentru ca iti tolerez clipul. In plus, orice om care a urmarit la viata sa mai mult de doua filme stie ca pentru a face trecerea de la o scena la alta nu este nevoie de fiecare data de un efect vizual. Nu este nevoie sa sara din ecran stelute, sa-ti explodeze televizorul sau retina ca sa schimbi cadrul.

Citeste si:
Laura Giurcanu a dat cărțile pe față abia acum. Cum a reușit să...
Laura Giurcanu a dat cărțile...

Cheia succesului nu este femeia

Lipsa desfasurarii actiunii nu poate fi inlocuita de prezenta unui numar impresionant de femei. Acum destul de multi ani, cand nu aveam toti acces la pornografie printr-un simplu click, poate ar fi “mers” clipurile cu domnisoare semi-nud, insa acum soft porn-ul este deja banal. Daca tot ai renuntat la poveste, ar trebui sa o inlocuiesti cu ceva senzational nu cu ceva devenit deja banal. Pot sa vad domnisoare aproape dezbracate pe strada, in orice film de categorie B, la stiri, probabil si la biblioteca. Si poate asemenea concepte ar fi ok daca nu ar face orice regizor de clipuri exact acelasi lucru. In momentul acesta cred ca videoclipurile actuale sunt adresate strict celor fara acces la Internet, care n-au televizor, geamuri la casa si care vara nu parasesc niciodata locuinta.

Monteaza coerent

Citeste si:
VIDEO: Partea din spate a viitoarei generații Volkswagen Amarok,...
VIDEO: Partea din spate a...

Daca tot ai o poveste, nu o monta prost. Cred ca aceasta este cea mai trista problema pe care am intalnit-o pana acum: exista un scenariu bun si la montaj se pun scenele in alta ordine, se intercaleaza si apoi se pierde intreg mesajul. In acest scop am pregatit si un exemplu facut (a se citi stricat) chiar de mine, al unuia dintre videoclipurile mele preferate: I don’t wanna stop - Atb. Vom urmari intai versiunea originala si apoi montajul meu sa vedem daca mai intelegi ceva din el.

Domoleste slow motion-ul

Si acum ultima mea plangere inainte de a trece la cateva laude. In ultimul timp, extrem de multe clipuri abuzeaza de slow-motion si pe buna dreptate intrucat trecerea de la o viteza redusa la un tempo normal iti da o senzatie deosebita insa atunci cand se abuzeaza de acest efect rezultatul este extrem de neplacut. Daca o data la sese secunde reduci viteza filmuletului si asa se intampla in orice videoclip, ca spectator am tendinta sa nu mai inteleg ce se intampla.

Citeste si:
Florin Cîțu, noul președinte al Partidului Naţional Liberal
Florin Cîțu, noul președinte...

Si cu toate ca lucrurile de care am scris putin mai sus nu sunt respectate in majoritatea videoclipurilor pe care le urmarim la televizor sau pe Internet, exista totusi clipuri care inca mai prezinta talent si un minim de interes in realizare. Dintre ele merita amintite Stereo love cu o poveste minima si peisaje superbe, Angel in the night cu un Basshunter, in rol de pilot de curse indragostit de o chelnerita, I don’t wanna stop care prezinta o relatie dificila, Strawberry swing care este superb din orice punct de vedere si lista mai poate continua. Poate fi chiar completata de catre tine.

Powered by


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.