In timpul interventiei NATO in Serbia un tren al trupelor aliate care tranzita Romania este oprit intr-o gara de provincie.

California Dreamin'

Romania, 2007 (155minute)
Drama
Regia: Cristian Nemescu
Cu: Maria Dinulescu, Andi Vasluianu, Razvan Vasilescu, Armand Assante, Gabriel Spahiu, Ion Sapdaru, Catalina Mustata, Gheorghe Visu

In timpul campaniei trupelor NATO in Serbia, un tren ce transporta echipament militar este oprit de un zelos sef de gara. Acest neasteptat eveniment reuseste sa bulverseze viata micii comunitati din Campia Romana si, pentru cateva zile, sa incurce planurile de razboi ale americanilor si aliatilor lor. Inspirat de un reportaj de la sfarsitul anilor `90, filmul reprezinta debutul in lungmetraj (si totodata si ultimul film) al regretatului regizor Cristian Nemescu.

In timpul interventiei NATO in Serbia un tren al trupelor aliate care tranzita Romania este oprit intr-o gara de provincie. Cuprins de zel, scrupulosul sef de gara (Razvan Vasilescu) blocheaza trenul militar si, pentru un timp, reuseste sa dea peste cap planurile strategice ale americanilor. Seful garii, Doiaru, este si un mafiot local pentru care sosirea americanilor deschide o rana mai veche. In urma cu 55 de ani el ii asteptase in van pe americani sa-i salveze parintii din inchisorile comuniste. Acum raportul de forte s-a schimbat, iar americanii au ajuns sa depinda de el. In asteptarea aprobarilor oficiale cerute de legile (civile ale) Cailor Ferate Romane, soldatii americani fac cunostinta cu ospitalitatea romaneasca, fals animata de interese personale ipocrite si de mai vechile obsesii colective ale romanilor legate de "venirea americanilor".

Primarul din sat - aflat in competitie cu seful de gara - organizeaza petreceri (cu "program artistic") si ii copleseste cu "atentii" pe "bravii soldati americani". In isteria generata de acest eveniment, Maria (Maria Dinulescu), fata primarului se indragosteste de unul din soldatii americani, dar, pentru ca nu stie o boaba englezeste, il roaga pe unul din colegii ei de scoala sa-i fie translator. Numai ca bietul translator este la randul sau indragostit pana peste urechi de Maria. Fiica lui Doiaru viseaza, ca majoritatea romanilor, sa plece daca nu din tara, macar din satul ei, catre un alt oras, unul cu mai mult potential. Ca orice adolescent, ea nu are rabdare, cauta sa fie foarte prezenta in viata celorlalti si viseaza la o lume ideala, ar fugi cu trenul ca sa treaca oceanul si sa ajunga in tara tuturor posibilitatilor.

"Dat fiind subiectul filmului - ciocnirea dintre civilizatii, dintre americani si o populatie mai putin cunoscuta, cu aer exotic - cred ca este interesant pentru multi din afara sa-l vada. Si pentru noi este foarte interesanta aceasta intalnire, mai ales ca i-am asteptat atata vreme pe americani, la modul figurat vorbind. La un moment dat au venit, iar noi i-am blocat intr-un sat.

De asemenea, se imbina mai multe elemente - comedie, poveste de dragoste, iar asta il face vizionabil de mai multe tipuri de spectatori, nu se adreseaza doar unui anumit tip de public".
Cristian Nemescu

Premii: Premiul "Un certain regard", Festivalul de Film de la Cannes, 2007

Hollywood Multiplex

Luni, 4 Iunie - Joi, 7 Iunie
15:15, 18:30, 21:45

Movieplex

Vineri, 1 Iunie - Joi, 7 Iunie
13:30, 18:30, 21:30

Studio

Marti, 1 Mai - Luni, 7 Mai
10:00, 13:00, 16:30, 19:30

CinemaPRO

Sambata, 2 Iunie - Miercuri, 6 Iunie
14:30, 17:45, 21:00

Hollywood Multiplex

Sambata, 2 Iunie - Duminica, 3 Iunie
12:00, 15:15, 18:30, 21:45

CinemaPRO

Joi, 7 Iunie
14:30, 17:45

Vineri, 1 Iunie
14:00

Hollywood Multiplex

Vineri, 1 Iunie
15:15, 18:30, 21:45

Sursa: 24fun


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.