Henric al IV-lea este in mod cert personajul cel mai celebru creat de Luigi Pirandello.

Henric al IV-leaHenric al IV-lea

Regia: Liviu Ciulei
Decor: arh. Octavian Neculai
Costume: Maria Miu
Lumini: Ioan Lazar
Scenotehnica: Emil Banea
Asistenti regie: Razvana Cernat, Vladimir Anton
Asistent decor: Cristina Constantin
Asistent costume: Veronica Nicolae

Henric al IV-lea este in mod cert personajul cel mai celebru creat de Luigi Pirandello, prototipul cel mai pur al pirandellismului, cel care se incarcereaza singur in fictiune, care se condamna la masca permanenta a separarii de oameni. in nebunia fictiva si reala, absurditatea vietii este purtata la limite extreme, demonstrand facultatea exceptionala a omului de a fi propriul judecator si calau, propriul demiurg, creator al unui univers singular pe care doar el il doreste si il poate intelege.

Alexandru Balaci, Luigi Pirandello

Cat despre marca Ciulei, aceasta este una a seriozitatii cu care este tratat textul in toate articulatiile sale. In plus, personajul central interpretat de Marcel Iures, cu o subtilitate si o gradare a emotiei greu de atins de un alt actor. Daca in prima sa aparitie il reevezi in minte pe Peter O'Toole din filmele cu subiect clasic englez, treptat, actorul, marele Marcel Iures, redevine el insusi, controland magistral magistral situatia, situatiile, creandu-le chiar, in demonstratia luciditatii sale, ascunse celorlalti. Momentele tragice sunt controlate excelent de Marcel Iures, in cresterea fireasca spre crima finala, totul purtand si urma leului care este venerabilul regizor Liviu Ciulei.

Nicolae Prelipceanu, Henric al IV-lea - un spectacol exemplar
Romania libera, 20 iunie 2005

Liviu Ciulei ofera acestei piese un spectacol, cristal al ideilor dramaturgului. Viziunea sa regizorala are drept tinta cuvantul si nu efectele teatrale care sa sublinieze spectaculos sensurile piesei. Foarte rar ai prilejul de a intalni astfel de spectacole, la care se simte cum respiratia publicului se opreste pentru a nu stranjeni cuvantul. Maestrul Liviu Ciulei s-a lasat cucerit de acest joc al cuvintelor bogate in intelesuri si a condus precum un dirijor echipa de interpreti sa disece replica sau sa o urmareasca prin stari traite interior, cu implicare cand ea e rostita de Henric. Numai un mare regizor poate adopta aceasta cale a exprimarii viziunii sale asupra unei piese prin cizelarea actorilor pentru o interpretare interiorizata si o atenta gandire asupra cuvantului. Henric al IV-lea este un spectacol de o inalta clasa culturala, scos din matca obisnuitului.

Decorul, o sala atronului cu ferestre goale spre o lume neagra, cu doua firide ce adapostesc tablourile celor ce se iubeau candva, este conceput cu precizie in sugestii de Octavian Neculai. Costumele realitatii si cele din epoca istorica ale timpului imparatului german sunt realizate de cunoscuta Maria Miu, pentru care costum inseamna creatie in sprijinul ideii ce o degaja fiecare personaj. Aspectul vizual lasa camp liber interpretarii.

Ileana Lucaciu, Un spectacol, cristal al ideilor
Timpul liber, 30 iunie 2005

Textul reia, in termenii unei complicate povesti despre iubire, tradare si nebunie, obsesiile constante ale autorului (dialectica esenta-aparenta si realitate-fictiune, pluralitatea psihicului uman), fiind, din aceasta perspectiva, una dintre cele mai "pirandelliene" texte ale dramaturgului sicilian. Credincios poeticii sale personale, Liviu Ciulei a descifrat trama cu limpezime si stringenta, mereu atent la inteligibilitatea ei, si I-a pus in pagina multiplele straturi cu exemplara rigoare, mizand exclusiv pe forta jocului actoricesc (.) Henric al IV-lea este Marcel Iures: cu o aparitie stranie si chinuita, excelent in episodul demonstratiei de luciditate si foarte bun in clipele cand mimeaza ratacirea, actorul da, dupa destula vreme, un rol demn de maturitatea sa artistica.

Alice Georgescu, Omul potrivit
Ziarul de duminica, 24 iunie 2005

Henric al IV-lea este povestea in care omul se transforma in propriul sau actor.

Fara un actor de o fortasi o complexitate extraordinare, piesa lui Pirandello ar fi greu, daca nu imposibil de montat. De aceea, in spectacolul de la Teatrul Bulandra, in regia lui Liviu Ciulei, Henric al IV-lea este Marcel Iures. Sau Marcel Iures este Henric al IV-lea. Realitatea si fictiunea se confunda in permanenta si intreaga montare, prin extraordinara simplitate a mijloacelor regizorale folosite, devine o opera de arta.

Cu o trupa extrem de omogena, de la Cornel Scripcaru la Razvan Vasilescu, de la serban Pavlu la Andreea Bibiri, Spectacolul lui Liviu Ciulei, avandu-l pe Marcel Iures in rol principal, este unul dintre acelea care iti lasa gustul ametitor al excelentei.

Monica Andronescu, Reteta de teatru
Jurnalul, 29 iunie 2005-07-13

Henric al IV-lea

Piesa se joaca la:

Teatrul Bulandra
- Izvor
Data: Marti, 6 Februarie
19:00

Sursa: 24fun


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.