'Magia este singura stiinta care nu a fost acceptata de oamenii de stiinta si asta pentru ca nu reusesc sa o inteleaga', spunea marele magician Harry Houdini. Astazi stim ca aceasta forma de arta foloseste principii neuro-stiintifice pentru a ne pacali creierul. Publicatia online Listverse explica maniera in care functioneaza aceste mecanisme.

1. Concentrarea

Conceptul de „multi-tasking” este un mit. Creierul uman nu se poate concentra asupra a doua lucruri in acelasi timp, iar magicienii profita din plin de acest fapt. In momentul in care atentia noastra este atrasa de un singur lucru, celelalte aspecte ale cadrului raman neacoperite.

Profitand de concentrarea noastra, magicienii pot face miscari, evidente in mod normal, dar care trec neobservate de public.

Sursa foto: iStock

2. Amintirile inventate

Dezinformarea apare atunci cand informatia care ne este oferita dupa ce un eveniment a avut loc denatureaza amintirea noastra despre evenimentul respectiv. De exemplu, un magician te roaga sa alegi o carte din partea stanga a pachetului si sa i-o dai inapoi fara sa ii spui despre ce carte este vorba. Inainte de a ghici cartea pe care ai extras-o te va intreaba daca ai ales-o pe cea care ai vrut-o. Vei spune ca da, insa nu este in totalitate adevarat. Aminteste-ti ca ai fost pus sa alegi o carte din partea stanga a pachetului si nu de oriunde ai dorit. Intrebarea magicianului va altera aceasta amintire lasandu-ti senzatia ca decizia de a alege o carte din acea parte si nu din alta iti apartine.

Sursa foto: Shutterstock

3. Prezicerea gresita a viitorului

Creierul nostru anticipeaza anumite evenimente pe baza altora care s-au intamplat deja. Sa ne imaginam ca o mingea a fost aruncata in aer. Stii ca, la un moment dat, va cadea. Ai vazut asta de un milion de ori si, pe baza acestui fapt, creierul nostru anticipeaza urmatoarea miscare. De multe ori, concentrarea scade tocmai pentru ca putem anticipa ce se va intampla.

Cand un magician pune o minge intr-o cana si face ca obiectul sa dispara atunci cand intoarce cana, suntem surprinsi pentru ca ceea ce a prezis creierul nostru nu s-a intamplat.

Sursa foto: Shutterstock

4. Liberul arbitru

Cand suntem pusi sa alegem o carte, orice carte, rareori facem selectia la intamplare. Chiar daca avem impresia ca decizia ne apartine in totalitate, de cele mai multe ori magicianul este cel care alege pentru noi. In cadrul multor trucuri cu carti, alegera este fortata, in sensul ca magicianul a facut ceva, mental sau fizic, pentru a ne determina sa alegem ceea ce vor ei. Creierul nostru refuza insa aceasta varianta. Chiar si atunci cand ne este explicat acest lucrur, creierul nostru respinge ideea ca a fost manipulat.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...
Sursa foto: Shutterstock

5. Completarea spatiilor goale

„Femeia taiata de la jumatate” este cel mai vechi truc. Multi ii stiu secretul: capul dintr-o cutie nu apartine persoanei din cealalta cutie. Desi evident, creierul nostru refuza sa accepte acest lucru. Continuitatea este unul din principiile de baza dupa care functioneaza creierul nostru, asa ca, atunci cand vede un cap in aliniere cu niste picioare, va crede ca e vorba de un corp intreg.

In cadrul multor trucuri de magie, obiectul este partial acoperit, dar, cu toate acestea, creierul nostru se foloseste doar de ceea ce poate vedea pentru a completa spatiile goale. Este exact de isi doreste magicianul.

Sursa foto: Shutterstock

6. Schimbarea

Uita-te rapid pe fereastra. Ce ai vazut? Acum uita-te din nou. S-a schimbat ceva? Daca prima data ti-ai vazut gradina, iar urmatoarea ai vazut un tigru, cu siguranta vei observa aceasta schimbare. Dar daca in tot acest timp, o pasare si-a schimbat putin locul sau a cazut petala unei flori, vei observa? Daca te uiti la un obiect de doua ori, intr-un interval foarte scurt, creierul nostru cu greu va observa schimbarile. Nu inseamna ca nu le vedem, dar creierul nostru s-a invatat sa judece aceste schimbari ca fiind minore si ca nu ne afecteaza in vreun fel. Bineinteles ca magicienii profita din plin de acest defect.

Citeste si:
A început Bravo, ai stil! Ce concurente le-au atras deja atenția...
A început Bravo, ai stil! Ce...
Sursa foto: Shutterstock

7. Creierul nostru are Ego

Creierul are personalite. Are Ego si nu poate accepta ca uneori mai si greseste. Datorita unui fenomen numit „disonanta cognitiva”, creierul nostru va gasi diferite scuze pentru a rationaliza anumite evenimente. Creierul se va forta sa justifice anumite evenimente chiar daca nu s-au intamplat asa cu ne-am fi asteptat. Se ajunge astfel intr-un punct in care, indiferent cat de tare incearca, creierul nu poate explica anumite lucruri. De aici si senzatia de uimire pe care o avem atunci cand vedem un truc de magie.

Sursa foto: Shutterstock

8. Ni se pare ca avem o inchipuire

Probabil ca ai vazut numerele de iluzionism in care te uiti fix la o imagine neagra, apoi la un perete alb dupa care iti dai seama ca imaginea respectiva ti-a ramas intiparita in minte. Acest fenomen se intampla deoarece creierul tau inca vede imaginea la scurt timp dupa ce ai incetat sa o privesti.

Citeste si:
Oana Lis și-a recuperat verigheta amanetată în urmă cu câteva zile:...
Oana Lis și-a recuperat...

Un magician se poate folosi de acest lucru pentru a schimba un schimba un obiect dintr-o mana intr-alta. Se poate folosi chiar de aceasta urma lasata de creierul tau pentru a-ti lua ceasul de la mana.

Sursa foto: Shutterstock

9. Creierul nostru iubeste lucrurile noi

Creierul nostru iubeste lucrurile noi, incitante, rapide, cu un deznodamant greu de prezis. Un porumbel care zboara dintr-o palarie ne va atrage atentia imediat. Creierul va avea nevoie de cateva secunde pentru a procesa informatia pentru a-i da o importanta. Magicienii sunt constienti de acest fapt si profita din plin de el realizand miscari rapide, curbate, interesante pe care creierul nu le poate ignora.

Sursa foto: Depositphotos

10. Creierului tau ii place sa fie cucerit

Foarte multi magicieni se folosesc de umor in incercarea de a-si cuceri audienta. Acest mecanism nu este intamplator. Sarmul, carisma au un efect chimic asupra creierului nostru.

Citeste si:
Dieta pentru energie şi concentrare. Alimentele ce îți oferă spor...
Dieta pentru energie şi...

Cand ne amuzam la glumele cuiva, nu neaparat ale unui magician, se elibereaza oxitocina, hormonul care sporeste socializarea si cooperarea. Oxitocina ne face sa fim mai putin critici si mai putin atenti la detalii, lucru foarte important pentru un truc magic reusit.

Sursa foto: Shutterstock

Sursa foto main: Dreamstime


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.