Pe 1 octombrie 1958 isi incepea activitatea cel mai prolific program spatial din lume - NASA. Au trecut de atunci 55 de ani si multe din misiunile agentiei spatiale au devenit istorie. De multe ori, datorita celor de la NASA am reusit si noi sa tragem cu ochii la imaginile fabuloase capatate de cele mai performante telescoape, la ce inseamna viata in spatiu sau la ce vad rezidetii Statiei Spatiale in fiecare zi. Si, pentru ca inca visam ca intr-o zi vom fi astronauti, am adunat in acest articol cele mai frumoase 30 de imagini din arhivele NASA. Sa le savurati cu placere! :)

De 55 de ani NASA vegheaza spatiul. A surprins in acesti ani imagini care nu au incetat sa ne uimeasca, a condus studii care ne-au ajutat sa intelegem mai bine lumea in care traim si ce se afla dincolo de ea, a pus un om pe Luna si a trimis un rover sa cerceteze pamantul martian. Si-a inceput, insa, dificila misiune de intelegere a Universului ca o cursa contra cronometru cu un adversar terestru: Uniunea Sovietica.

La sfarsitul anilor '50, ca urmare a programului spatial sovietic de lansare a primului satelit artifical – Sputnik – Statele Unite isi vad amenintata pozitia de lider in tehnologie. O reactie imediata era necesara. Dupa cateva luni de dezbateri, presedintele Dwight D. Eisenhower impreuna cu consilierii sai decid infiintarea unei agentii care sa conduca toate actiunile nemilitare in spatiu. Pe 1 octombrie 1958 isi incepe activitatea Agentia Spatiala Americana (NASA).

Sub presiunea Razboiului Rece si a tentativelor URSS de a trimite un satelit artificil in spatiu, primele programe NASA au fost dedicate explorarii spatiului cosmic de catre un echipaj uman. Asa a aparut programul Mercury, desemnat sa descopere daca omul poate supravietui in spatiu. La 5 mai 1961, scrie Wikipedia, Alan B. Shepard Jr. a devenit primul american in spatiu cand a pilotat Freedom 7 intr-un zbor suborbital. L-a urmat John Glenn care a fost primul American pe orbita in jurul Pamantului.

Vezi mai multe imagini in GALERIA FOTO

Odata ce posibilitatea unui zbor spatial cu echipaj uman a fost demonstrata, urmatoarele proiecte NASA au vizat pregatirea misiunilor lunare. Asa a aparut proiectul Gemini, in cadrul caruia au fost executate misiuni de lunga durata cu echipaj uman la bord.

Dupa succesul programelor Mercury si Gemini, a fost lansat programul Apollo. Ceea ce nu se stie este ca initial scopul programului Apollo era sa ca omul sa zboare in jurul Lunii, dar nu si pe ea. Obiectivele se schimba drastic cand, aflat in aceeasi cursa pentru castigarea Razboiului Rece, presedintele John F. Kennedy declara ca Statele Unite ar trebui sa poate trimita un om pe Luna pana in 1970. Din acel moment, eforturile programului sunt indreptate spre aselenizarea omului. Dupa mai mai multe misiuni preliminare, in 1969, Apollo 11 a dus primii oameni pe Luna si inapoi in siguranta pe Pamant. Era clar, NASA castiga cursa spatiului, iar SUA Razboiul Rece.

Citeste si:
Ședință de guvern. Se analizează proiectul privind interzicerea...
Ședință de guvern. Se...

Dupa succesul misiunii Apollo 11, NASA a continuat sa trimita nave in spatiu. Doua sonde Viking au ajuns pe suprafata planetei Marte de unde au trimis imagini color pe Pamant, iar misiunile Pioneer si Voyager au ajuns pe Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun de unde au trimis imagini color si date despre planete.

Eforturile NASA nu au fost orientate doar spre lansarea de nave spatiale. Pe 24 aprilie 1990, telescopul Hubble era lansat pe orbita la bordul misiunii navetei Discovery STS-31. A fost primul telescop spatial performant care a putut arata lumii intregi minunatiile aflate la milioane de ani lumina distanta de noi. Misiunea a depasit chiar si cele mai nebune asteptari. Nu putem uita, bineinteles, nici de Statia Spatiala Internationala, o statie experimentala care graviteaza in jurul Pamantului, studiind efectele microgravitatiei si mentinerii vietii in spatiu. Iar in vara anului trecut, NASA a lansat cu succes spre Marte roverul Curiosity, cel mai sofisticat robot creat de Agentia Spatiala pentru a explora o alta planeta. Principala misiune a lui Curiosity este sa descopere daca Marte a oferit in trecutul ei conditii propice pentru dezvoltarea vietii.

Citeste si:
MApN: Din punct de vedere strategic, Rusia vrea să revină la...
MApN: Din punct de vedere...

Asa cum v-am promis, in GALERIA FOTO, puteti vedea cele mai frumoase imagini din arhivele NASA. Sa le savurati cu placere.

Sursa foto: NASA Commons, NASA Goddard Photo and Video's photostream


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.