Forma ferestrelor avioanelor este extrem de importanta.

Cu siguranta, nu multi sunt cei care isi pun intrebari legate de forma ferestrelor avioanelor. Dar, schimbarea formei de la patrat la oval este una din cele mai importante inovatii din industria aeronautica.

Atunci cand motorul turboreactor a fost introdus pentru prima data, a permis avioanelor comerciale sa zboare la altitudini mai mare. Printre primele companii care au folosit aceasta inovatie a fost Havilland Comet. Numai ca, in doar un an au avut lor trei accidente grave in care avioanele s-au dezintegrat pur si simplu in aer.

In urma investigatiilor, inginerii au descoperit ca existau probleme de structura grave, iar fuselajul nu putea suporta presiunea la care era supusa cabina. Avioanele Comet aveau ferestre patrate, un design obisnuit la acea vreme (anii 50). Numai ca, la altitudini mari, din cauza diferentei de presiune, forta exercitata asupra avionului este extrem de mare. Ferestrele, in loc sa amelioreze situatia, o agravau.

Mai mute detalii puteti afla urmarind clipul de mai jos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.