Carti pe care trebuie sa le citesti cu pachetul de servetele langa tine.

Sunt cateva lucruri de care nu sunt extraordinar de mandra: simtul orientarii, cunostintele matematice – sau lipsa lor – si faptul ca trebuie sa ma prefac ca mi-a intrat ceva in ochi ori de cate ori citesc un fragment care stie cum sa imi manipuleze emotiile.

Ca tot omul, plang si la filme, insa ramane mereu o voce a ratiunii treaza care imi repeta ca, spre deosebire de un autor care a avut doar cuvintele la dispozitie pentru a pune glandele lacrimale in actiune, un producator de film are la indemna o sumedenie de echipamente, tehnici vizuale si unul sau doi actori excelenti pentru a declansa un raspuns emotional din partea publicului. Prin urmare, tind sa apreciez mai mult o carte care ma face sa plang decat un film.

In orice caz, v-am pregatit o lista cu 8 carti care m-au facut sa vars o lacrima in cel mai aglomerate locuri si in cele mai inoportune momente.

1. Sub aceeasi stea – John Green

Peste cartea lui John Green, "Sub aceeasi stea", am dat total intamplator. Si nici nu mi-a placut prea tare la inceput, desi subiectul cartii striga din toti rarunchii "final dezolant". In definitiv, care parte din povestea a doi adolescenti bolnavi de cancer, ar putea fi fericita?

Am renuntat la indoieli dupa primele cateva zeci de pagini cand, in locul romanului siropos si plin de sfaturi motiovationalo-cliseice pe care ma asteptam sa il citesc, am descoperit o poveste complexa scrisa cum multa istetime si umor.

Pe scurt, romanul spune povestea a doi adolescenti bolnavi de cancer care se indragostesc. Desi un medicament miraculos i-a prelungit viata, Hazel Grace Lancaster, in varsta de 16 ani, are impresia ca de cand se stie a fost „in faza terminala“. Insa atunci cand fermecatorul Augustus Waters, suferind si el de aceeasi boala cumplita, apare la intalnirile unui grup de suport unde merge Hazel, povestea fetei va fi complet rescrisa. Spirite inrudite, impartind acelasi farmec si acelasi simt al umorului, Hazel si Gus incep o cursa contra cronometru in care invata ce inseamna sa iubesti.

Citeste si:
Rona Hartner a fost înmormântată astăzi. Aurel Pădureanu,...
Rona Hartner a fost...

Cartea a fost ecranizata si va aparea in cinematografele din tara pe 13 iunie.

Cartea este disponibila pe Elefant.ro

Pret: 23,34 Lei

2. ...Sa ucizi o pasare cantatoare - Harper Lee

...Sa ucizi o pasare cantatoare este singurul roman al autoarei Harper Lee, dar este scris cu atata candoare si profunzime incat cantareste aproape la fel de mult cat o opera intreaga. Romanul spune povestea unei fetite in varsta de 8 ani si a fratelui sau care, prin atitudinea lor, reusesc sa dea unui oras intreg o lectie de moralitate.

..Sa ucizi o pasare cantatoare este un roman brutal si onest, abordand cu curaj o problematica mereu de interes: rasismul, conflictele sociale si pierderea inocentei copilariei, totul filtrat prin ochii unei fetite, Scout Finch, martora la intamplarile dramatice declansate intr-un mic orasel sudist atunci cand un barbat de culoare este acuzat ca a violat o femeie alba.

Citeste si:
Care este cea mai mare frică a lui Theo Rose. Artista este gravidă...
Care este cea mai mare frică...

Tatal naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apararii, trebuie sa tina piept unor prejudecati pana atunci latente si, din acest moment, Scout si fratele ei, Jem, sunt atrasi intr-o succesiune rapida de evenimente care le depasesc intelegerea. Pe timpul procesului, oraselul decade treptat in grotesc si violenta, insa exista oameni care nu se lasa contaminati de setea de linsaj generala, iar Atticus Finch ramane reperul moral care ii ofera lui Scout, si totodata cititorilor, un punct de vedere empatic si echilibrat.

Cartea este disponibila pe Elefant.ro

Pret: 32,85 Lei

3. Jurnalul Annei Frank - 12 iunie 1942 - 1 august 1944

Povestea tragica a Annei Frank e bine cunoscuta. impreuna cu familia ei si alti cunoscuti evrei, Anne a stat ascunsa timp de doi ani (6 iulie 1942–4 august 1944), de teama deportarii in lagar, in asa-numita Anexa a sediului firmei patronate de tatal sau, in Amsterdamul ocupat de germani.

Citeste si:
Ziua de 2 iulie, una tristă pentru Andreea Antonescu. Artista a...
Ziua de 2 iulie, una tristă...

Avea 13 ani cand a intrat in Anexa. A tinut aici un jurnal (inceput anterior, in 12 iunie 1942), devenind la un moment dat constienta ca el va reprezenta un document important dupa ce razboiul se va sfarsi.

In 4 august 1944, asadar nu mult dupa debarcarea Aliatilor in Normandia, cand finalul recluziunii parea foarte aproape, Anne si ceilalti sapte locatari ai Anexei sunt arestati si mai tarziu deportati cu ultimul transport spre Auschwitz.

Cu exceptia lui Otto Frank, toti vor muri. Anne si sora ei se sting de tifos la Bergen-Belsen in februarie sau martie 1945. Eliberat din lagarul de la Auschwitz, tatal Annei va publica si va face cunoscut in toata lumea jurnalul fiicei sale.

Cartea este disponibila pe Elefant.ro

Pret: 34,86 Lei

4. Soareci si oameni - John Steinbeck

In "Soareci si oameni", John Steinbeck reuseste in putin mai mult de 150 de pagini sa contureze un roman complex care urmareste implinirea visului american.

Citeste si:
Principalul Jurnal al Zilei difuzat de Metropola TV, interpretat în...
Principalul Jurnal al Zilei...

George si Lenny sunt doi muncitori fortati de contextul economic al Marii Depresii si al secetei de sapte ani din Statele Unite sa migreze de la o ferma la alta in cautarea unui loc de munca. Mic si descurcaret, George este un fel de frate mai mare al lui Lenny, un urias bland, putin inapoiat din cauza problemelor mintale. Lui Lenny ii place sa mangaie lucruri si animale moi dar, pentru ca nu este constient de forta sa, sfarseste prin a le omori.

Naivul Lenny viseaza ca, impreuna cu George, sa aiba intr-o zi propria ferma. Dar pentru asta au nevoie de bani, asa ca incearca sa isi caute de lucru ca sa faca niste economii. Sperantele lor incep sa se naruie in momentul in care Lenny, mereu atras de tot ceea ce este firav, devine victia propriilor impulsuri si a fosrtei sale fizice, uneori incontrolabile.

Carte este disponibila pe Elefant.ro

Pret: 22,74 Lei

5. Zbor deasupra unui cuib de cuci - Ken Kesey

Zbor deasupra unui cuib de cuci spune povestea zguduitoare a pacientilor dintr-un ospiciu, condus cu o mana de fier de Sora sefa Ratched, adepta unor metode de tratament barbare, precum socurile electrice si lobotomia. Singurul care i se opune este scandalagiul Randle Patrick McMurphy, simbolul revoltei impotriva autoritatii tiranice.

Prin ochii altui pacient, Seful Bromden, un indian urias, asistam la inclestarea dintre cei doi, care capata proportii aproape mitologice. Mai mult decat lupta dintre sistem si revolutie, Zbor deasupra unui cuib de cuci este un studiu asupra sanatatii mintale si a abuzului de putere.

Cartea este disponibile pe Elefant.ro

Pret: 32,85 Lei

6. Jurnalul unui adolescent timid - Stephen Chbosky

Primul an de liceu e cel mai greu. Iti faci noi prieteni, te indragostesti cu adevarat, nu te mai intelegi deloc cu parintii. Sa cresti mare e mai complicat decat ti-ai imaginat vreodata.

Aflat in pragul adolescentei, Charlie se hotaraste sa-si povesteasca viata unui prieten imaginar, caruia ii trimite o serie de scrisori intime. Prins intre dorinta de a-si trai viata si tendinta de a fugi de ea, Charlie, se trezeste obligat sa exploreze un teritoriu pana acum necunoscut. Acela al primelor intalniri si al casetelor cu compilatii, al problemelor de familie si al prietenilor adevarati. Si cauta neincetat „melodia perfecta“ a unei „calatorii perfecte“ in care „sa se simta infinit“.

Cartea este disponibila pe Elefant.ro

Pret: 20,59 Lei

7.Imparatul mustelor - William Golding

Ideea centrala a romanului lui Golding, "Imparatul mustelor" ete extrem de simpla. Un grup de copii scapa cu viata din catastrofa prabusirii unui avion si incearca sa supravietuiasca pe o insula pustie din mijlocul Pacificului. Cartea este, insa, o alegorie asupra tendintei oamenilor de a reveni la instincte si violenta in lipsa unor repere sociale. Prin urmare, ceea ce ar putea fi aventura vietii lor, o noua robinsoniada departe de adulti si de regulile acestora, se transforma intr-un cosmar ucigator de vise: ura ia locul inocentei si crima se instapaneste peste o lume care-si rataceste busola.

O parabola de o forta incredibila care ne ofera un raspuns deopotriva crud si realist la intrebarea: este libertatea absoluta, calea spre paradis?

Cartea este disponibila pe Elefant.ro

Pret: 24.07 Lei

8. Nume de cod: Verity - Elizabeth Wein

Un avion spion britanic se prabuseste pe teritoriul Frantei ocupate de nazisti. Pilotul, o tanara, si pasagera care o insotea erau cele mai bune prietene. Una dintre ele a scapat ca prin urechile acului, cealalta a pierdut lupta chiar inainte de a o incepe.

Cand Verity e arestata de Gestapo, este sigura ca nu are nicio sansa. Ca agent secret capturat pe teritoriu inamic, traieste cel mai crancen cosmar al oricarui spion. Nazistii care o interogheaza ii pun in fata o alegere simpla: ori isi destainuie misiunea, ori suporta o executie sinistra. Vor obtine adevarul de la ea. Insa nu va fi cel la care se asteapta ei.

In timp ce-si intretese complex marturisirea, Verity isi dezvaluie trecutul, cum s-a imprietenit cu Maddie, pilot de avioane, si in ce conditii a parasit-o pe Maddie in epava avionului prabusit. Pe fiecare noua bucatica de hartie, Verity se lupta pentru viata ei, expunandu-si vederile despre curaj si esec, ca si speranta nebuneasca de a se intoarce, totusi, acasa. Dandu-si la schimb secretele va fi oare de ajuns ca s-o salveze din ghearele unui dusman nemilos si crud?

Cartea este disponibila pe Elefant.ro

Pret: 29,56 Lei

Foto main: trandafir uscat carte sursa Shutterstock.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.