Yuppy 29 Iunie 2015 15:17
Tu ce tip de mentalitate ai, fixa sau a evolutiei? Acest mindset ar putea face diferenta la urmatotul interviu de angajare.

Atunci cand te pregatesti pentru un interviu de angajare, primesti, de obicei, aceleasi sfaturi: sa te imbraci corespunzator, sa zambesti si sa faci contact vizual. Chiar daca aceste sfaturi sunt importante, exista un truc care poate face diferenta intre un interviu reusit si unul mai putin reusit: mentalitatea evolutiei.

Ce este mentalitatea evolutiei?

Potrivit teoriei inteligentei, dezvoltata de psihologul Carol Dweck, exista doua tipuri de oameni - cei care cred ca pot evolua si isi pot imbunatati talentul si calitatile si cei care cred ca inteligenta umana are limite. Dweck le-a numit mindsetul evolutiei vs mindsetul fix, sau al stagnarii.

Adeptii mentalitatii evolutiei cred ca potentialul uman este infinit, in timp ce cei care au un mindset fix care ca viata este predeterminata, iar ei nu au niciun control asupra ei.

Avantajele unei mentalitati a evolutiei

Mentalitatea evolutiei nu numai ca iti permite sa cresti, dar te face mult mai deschis la anumite oportunitati. Iata cateva dintre avantaje:

  • Incredere de sine crescuta
Cei mai multi oameni devin nervosi si agitati inaintea unui interviu de angajare, crezand ca procesul le va scoate la iveala defectele si slabiciunile. Cineva cu un mindset al evolutiei va fi mult mai calm si va vedea interviul ca pe un proces productiv, indiferent de rezultat.
  • Perseverenta
Potrivit cercetarii lui Dweck, persoanele care cred ca exista o legatura intre esec si inabilitate se descurajeaza si renunta mai repede la obiectivele lor. Oamenii cu o mentalitate de invingator, de cealalata parte, vad esecurile ca o sansa de a invata si de a-si imbunatati abilitatile.
  • Inteligenta emotionala
Potrivit lui James Gross, profesor in psihologie la Universitatea Stanford, studentii cu un mindset fix se adapteaza mai greu si au un control al emotiilor mai slab decat cei cu mentalitate de invingator.
Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Nu este deloc usor sa iti schimbi mentalitatea, dar prin exercitiu si concentrare poti creste. Analizeaza-ti comportamentul si stabileste ce fel de atitudine ai fata de esec - defensiva, critica sau receptiva? Eviti situatiile incomode sau esti pregatit sa faci fata oricarui obstacol? Depaseste-ti propriile bariere fortandu-te sa faci lucruri care te fac sa te simti nesigur sau incomod. Chiar daca procesul este lung si anevoios, la final vei adopta o mentalitate de invingator.

Sursa articol: Mashable.com


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.