Cand spunem mesaje subliminale, ne gandim la acele mesaje care sunt primite de receptor inconstient, urmand ca acesta sa reactioneze la ele.

Am auzit cu totii de mesaje subliminale. Cand spunem mesaje subliminale, ne gandim la acele mesaje care sunt primite de receptor inconstient, urmand ca acesta sa reactioneze la ele. Voi incerca in acest articol sa va invat cum se trimit aceste mesaje pentru ca ele sa aiba efectul scontat.

In primul rand mesajele subliminale sunt acelea care au drept scop punerea in actiune. Cei care le transmit au scopul de determina interlocutorul sa cumpere ceva, sa faca o actiune, sa voteze pe cineva, etc.! Mesajele subliminale se doresc a fi comenzi mentale, iar efectul lui este masurat in gradul in care individul care le-a primit reactioneaza la ele! Comenzile mentale sunt cuvinte simple inserate in mod repetat in discurs sau intr-o reclama, cu un efect scontat de a determina creierul sa gandeasca si sa declanseze o actiune! Pentru a avea efect, aceste comenzi trebuie formulate in termeni pozitivi, ca de exemplu:

- Gandeste-te!
- Cumpara!
- Ia decizia!
- Lucreaza cu noi!
- Ai incredere in mine!
- Te poti baza pe mine!
- Revolta-te!
- Citeste!
- Scrie!
- Emite o pozitie!
- Fii atent!

Lista poate continua, insa lucrurile nu sunt foarte simple, iar in randurile de mai jos voi explica cum trebuie sa transmitem aceste mesaje astfel incat sa nu intampinam o reactie adversa. De regula, fiecare dintre noi este reticent la asemenea mesaje, banuind mai ales ca scopul lor este de a ne transmite un mesaj. Cu toate acestea, fie ca ne dam seama, fie ca nu, aceste lucruri functioneaza. De exemplu, daca va spun: Nu va ganditi la o girafa verde. Oare cum ar arata o asemenea girafa? Puteti sa v-o inchipuiti, oare cum ar arata?

Pana aici lucrurile sunt clare, avem de-a face cu mesaje subliminale, pe care le intalnim la tot pasul, iar creierul, fie ca ne convine fie ca nu, reactioneaza la asemenea mesaje! Ce culoare avea girafa? Vedeti? Functioneaza! Sa trecem insa la fapte!

Cum putem transmite mesajele astfel incat acestea sa aiba efect?

1. Transmite in termeni pozitivi comanda ta.

Mai exact atunci cand dai o comanda sa nu faca un lucru sau altul, creierul inainte de a se gandi cum sa nu faca lucrul respectiv iti va imagina cum sa-l Faca. De exemplu: Nu scapa cheia! Aceasta este o comanda de fapt de a scapa cheia din mana! Ai grija sa nu cazi, ...la fel este o comanda, care te face sa te dezechilibrezi. Prin urmare, atunci cand vrei sa transmiti mesaje, acestea trebuie sa fie de forma:

Asa da:

a. ai grija de cheie (in loc de Sa nu scapi cheia)
b. Tine-ti echilibrul, (in loc de Ai grija sa nu cazi)
c. Stai nemiscat! (in loc de Nu te misca)
d. Pastreaza-ti calmul! (in loc de Nu te mai agita)
e. Actioneaza (in loc de Nu mai fi pasiv)

2. Ascunde-ti mesajul!

Exista tehnici mai fine de a transmite un mesaj, astfel incat sa nu brutalizezi interlocutorul. O tehnica foarte simpla este aceea de a ascunde comanda in spatele unei negatii cum ar fi:

a. Nu te hotari inainte de a-mi asculta toate argumentele!
b. Nu fii de acord cu mine pana nu......
c. Nu ne alege pe noi decat dupa......
d. Nu trage concluzia ca suntem parteneri de incredere decat dupa ce va voi arata ... vreau sa va arat si....

De fapt, in toate aceste afirmatii vei transmite comanda ca el sa ia o decizie anume dupa ce tu ii vei expune si urmatoarele argumente!

3. Infasoara-ti mesajul prin redirectionarea atentiei!

Aceasta este o alta tehnica de a transmite un anumit mesaj, astfel incat el sa aiba un efect scontat cat mai bun. Cea mai simpla metoda de redirectionarea atentiei este ca mesajul tau sa fie prins intre aspecte care il intereseaza mai mult pe partenerul tau. Astfel, cel mai nimerit ar fi sa va dau o serie de exemple pentru a intelege cum trebuie transmise aceste mesaje:

a) Pentru a avea incredere in noi, trebuie sa aflati si parerile clientilor nostri
b) In timp ce dumneavoastra va veti hotari ca suntem cea mai buna alegere, eu va voi impartasi cateva facilitati cheie
c) Sa te hotarasti sa semnezi acest contract nu este un lucru simplu si va voi explica si de ce!
d) Desi suntem convinsi ca va trebui sa stiti multe lucruri inainte de a avea incredere in noi, va voi expune pe scurt cateva din acele aspecte relevante care cu siguranta vi se vor parea interesante
e) Desi este lucrul cel mai simplu sa semnam, as dori sa va mai enumar trei lucruri importante.

Dupa cum vedeti este transmis mesajul de actiune, urmat de directionarea atentiei catre anumite aspecte, o enumerare sau alte aspecte relevante!

Am incercat in randurile de mai sus sa va explic doua tehnici simple pentru a avea o viziune sumara asupra mesajelor subliminale. Acestea le intalniti la tot pasul si ele functioneaza fie ca ne place, fie ca nu!

Articol scris de Marian RUJOIU,
Trainer. Coach. General Manager Extreme Training
Sursa: ejobs


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.