"Asa sunt eu!", "Sunt mai timid, ce sa faci?!", "Seman cu taica-meu!".

„Asa sunt eu!”, „Sunt mai timid, ce sa faci?!”, „Seman cu taica-meu!”. Sunt expresii pe care milioane de oameni le folosesc cand descopera unele lipsuri personale, in incercarea de a se justifica si a se impaca cu gandul. Ele reflecta convingerea profunda a acestor persoane ca nu se pot schimba.

Nu vorbesc despre schimbare la nivel de suprafata, la insusirea unor cunostinte sau abilitati simple, cum ar fi folosirea unui program de calculator sau realizarea unui raport. Vorbesc de transformarea personala profunda: schimbarea unor atitudini si trasaturi de caracter care par sa aiba radacini atat de adanci incat nimic nu le poate smulge.

Majoritatea dintre noi incepem sa ametim doar daca ne gandim la transformari precum: cresterea increderii in sine, inlaturarea timiditatii, controlul tendintelor agresive, auto-motivare, dezvoltarea unei atitudini optimiste sau eliminarea tendintelor perfectioniste. Cine poate face astfel de transformari? Este important sa stabilim un lucru:

Faptul ca putini oameni trec prin transformari personale puternice nu inseamna ca transformarea personala nu este posibila.

Este ca a darama o casa cu barosul. Cere mult efort si mult timp, dar este realizabil. Majoritatea oamenilor nu reusesc sa se transforme personal pentru ca abordeaza intr-un mod eronat transformarea. Drept urmare, acestia concluzioneaza in mod fals ca daca ei nu au reusit, ea nu este posibila.

Transformarea personala este posibila pentru oricine. Presupune insa existenta a trei elemente cheie:

1) O decizie focalizata.

A incerca sa te schimbi de-a intregul, nu functioneaza. in primul rand pentru ca nimeni nu are nevoie de asa ceva, in al doilea rand pentru ca este prea ampla si generala. in schimb, identifica zone specifice de dezvoltare personala, si decide sa le abordezi pe rand. O decizie focalizata poate fi:

- Sa te obisnuiesti sa vorbesti in public fara a fii coplesit de emotii;
- Sa inveti sa iti exprim in mod direct si diplomat ideile, chiar daca stii ca ceilalti nu vor fi de acord cu ele;
- Sa abandonezi o strategie de actiune cand devine evident ca nu functioneaza, fara a te simti prost ca ai facut asta;
- Sa interactionezi mai mult cu colegii din celelalte departamente.

2) Efort voluntar masiv.

Odata ce ai o decizie focalizata, cel mai dificil este sa actionezi in mod sistematic pentru a realiza transformarea personala. Orice schimbare importanta in personalitate se poate realiza doar modificand modul tau profund de a gandi si interpreta evenimentele, de a te comporta si a raspunde la diverse situatii.

O astfel de schimbare va cere din partea ta exercitiu constant, pentru care vei dedica timp si energie, si care iti va testa perseverenta. Putini oameni sunt dispusi la un asemenea efort. Nu pentru ca la final nu merita, ci pentru ca sunt mult mai atrasi de tentatii imediate.

3) Metode de transformare personala adecvate.

Vei gasi numeroase informatii, in carti populare si pe internet, despre metode-minune de dezvoltare personala, cum ar fi sa repeti de sute de ori afirmatii de-a gata gen „Sunt sigur pe mine in orice situatie”. Doar ca astfel de metode sunt populare, nu datorita eficientei demonstrate, ci datorita simplitatii lor, care atrage mai pe oricine.

Dar exista si metode eficiente, venite dintr-o intelegere reala a personalitatii umane. Psihoterapiile de tip cognitiv-comportamental de pilda, cuprind numeroase metode stiintifice, testate experimental, de dezvoltare personala.

Daca o metoda de schimbare personala suna prea bine pentru a fi adevarata, de obicei este. Important este sa alegi metodele sortand intre cele populare si cele eficiente, testand si analizand critic. Daca simti ca nu te descurci singur, apelarea la un profesionist in domeniu, cum ar fi un career coach, este o alegere buna.

Succes!

Autor: Eduard Ezeanu - Career Consultant pentru Career Experts, primul centru privat de servicii de consiliere in cariera din Romania.
Sursa: ejobs.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.