Succesul in cariera este o combinatie dintre circumstante si modul cum raspunzi la aceste circumstante.

Succesul in cariera este o combinatie dintre circumstante si modul cum raspunzi la aceste circumstante. Circumstantele sunt in mare parte in afara controlului tau direct, dar comportamentul tau nu este. Nu poti controla vremea, dar poti controla cum te imbraci daca iesi afara.

Oamenii cu cariere de succes inteleg macar intuitiv acest principiu. Ei cauta constant cai mai bune de actiune si identifica usor barierele care tin de lipsa unor cunostinte, abilitati sau atitudini. Si mai departe, fac cea mai rentabila investitie: in propria persoana.

Aproape de fiecare data exista o cale de a iti rezolva problemele si a obtine ceea ce vrei, prin dezvoltare personala. Imagineaza-ti de pilda ca la jobul tau lucrezi foarte mult si nu mai ai timp pentru tine. Poti sa dai vina pe seful tau care este un manager slab, sa te vaiti la toata lumea si sa continui sa muncesti pe branci, sau poti sa afli ce poti imbunatati la tine pentru a depasi situatia. Poate ai nevoie:

- Sa inveti sa fii mai organizat si sa iti folosesti mai bine timpul;
- Sa inveti sa comunici asertiv si sa negociezi cu seful tau un numar mai mic de sarcini si responsabilitati;
- Sa dobandesti mai multa incredere in tine si sa iti cauti un alt loc de munca.

Dintre toate investitiile pe care le poti face, investitia in dezvoltarea personala, facuta dupa anumite reguli, produce in mod consistent cele mai mari rezultate. Exista o corelatie puternica intre fericire, succes profesional, sau relatii de calitate si dezvoltarea unor abilitati si atitudini cheie precum: comunicare, planificare, incredere de sine etc.

Multor persoane li se aprinde in inimi scanteia dezvoltarii personale, dar putine dintre ele reusesc sa o transforme intr-un foc care sa arda constant, sa le faca viata si cariera mai buna. Dezvoltarea personala in sine nu este suficienta. Ea are nevoie sa fie facuta dupa anumite principii, pe care le voi discuta mai departe:

1) Dezvoltare proactiva

Obiceiul clasic este sa asteptam ocaziile de dezvoltare personala sa apara singure, fara sa le cautam in mod activ. Chiar daca ele apar, nu le valorificam decat daca simtim ca avem o problema majora si urgenta care poate fi solutionata cu ajutorul lor. Acesta este un exemplu de atitudine reactiva. Este destul de comuna in felul cum ne purtam:

- Ducem masina la service dupa ce s-a stricat;
- Suntem atenti cu persoana de langa noi doar cand e pe cale sa ne paraseasca;
- Mergem la un control medical dupa ce ne-am imbolnavit;
- invatam sa ne facem CV-ul si cum sa ne vindem la un interviu cu doua zile inainte de a incepe sa ne cautam un job.

Din pacate, dezvoltarea unei abilitati sau atitudini poate sa ceara mult timp si multa energie. Daca te apuci de ea cand problema a aparut deja, probabil este deja prea tarziu. Dezvoltarea personala proactiva inseamna sa constientizezi ca intotdeauna exista loc de a deveni mai bun si a iti stabili obiective de dezvoltare personala, apoi a cauta si folosi metodele necesare pentru a le atinge.

2) Autoevaluare

Este important sa iti stii cu claritate punctele forte si punctele slabe, cat si modul in care ele te influenteaza. De abia apoi poti lucra eficient la eliminarea sau diminuarea punctelor slabe, dar mai ales la intarirea punctelor forte.

Autocunoasterea este mai mult decat ghicit. A devenit o stiinta. Exista o piata intreaga de programe, instrumente si centre profesioniste de autocunoastere si autoevaluare.Poti identifica si accesa astfel de surse, cu o invetitie atenta de timp si bani.

3) Perseverenta

Oamenii se schimba foarte incet. Unii mai deloc. Si asta nu pentru ca nu este posibil, ci pentru ca necesita un efort constient foarte mare. Asa cum un atlet investeste zi de zi timp si energie in a alerga, asa ai nevoie sa investesti si tu in a citi, a merge la traininguri si a practica diverse tehnici de dezvoltare personala.

Succesul apartine celor care au disciplina si focalizarea necesara pentru iti alege un drum bine gandit si a se tine de el. in dezvoltare personala, ca in orice altceva.

Succes!

Autor: Eduard Ezeanu - Career Experts
Sursa: ejobs.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.