E cu tine mai tot timpul zilei.

Uneori si mai bine de zece ore din cele 24. Iti este de ajutor atunci cand ai probleme cu seful si te acopera cand ai intarziat la munca. E prietenul tau de la birou. Il gasesti alaturi de tine mai tot timpul.

Care ar fi cel mai bun indicator pentru o prietenie reusita? Valorile impartasite, spun sociologii. Si un mediu pe care il impartasesti zilnic cu cineva poate duce la o prietenie. Insa regula de baza este: trebuie sa iti placa o persoana, indiferent de circumstante, pentru a stabili o prietenie de lunga durata. Si locul de munca poate sa iti aduca un prieten de incredere cu care sa impartasesti aceleasi valori.

Prietenul de birou - ajutor sau piedicaPrietenul la nevoie se cunoaste

Intotdeauna colegul de munca, alias prietenul tau, iti va da sfaturi legate de job si te va ajuta sa depasesti cu usurinta obstacolele de la munca. Studiile sociologice au aratat ca prietenii de la locul de munca influenteaza modul de lucru. Cand lucrezi alaturi de cineva in care ai incredere, munca este intotdeauna mai productiva si mai creativa. Prietenul iti va da intotdeauna un feedback la performanta ta.

Angajatii care au prieteni buni la munca sunt de sapte ori mai implicati in munca lor si daca au mai multi prieteni la locul de munca, atunci 96% sunt multumiti cu modul lor de viata, se arata intr-un studiu al companiei Gallup.

Intotdeauna exista un revers al medaliei

Prea multa socializare impiedica productivitatea, spun studiile sociologice. Exista si posibilitatea ca lucruri personale sau profesionale sa fie dezvaluite unor persoane nerecomandate. Un alt dezavantaj ar fi situatia cand se ajunge la discriminare. Cuvinte precum favoritism, exclusivism si atitudine negativa de repingere sunt binecunoscute in astfel de situatii.

Daca prietenia te pune intr-o situatie compromitatoare, vorbeste despre asta. Daca se intampla, mai bine te retragi din situatii care pot duce la un conflict de interese. Si daca firma are o politica referitoare la prieteniile la locul de munca, atunci respecta regulile.

Citeste si:
10 tipuri de oameni pe care nu ii vrei la petrecerea ta
10 tipuri de oameni pe care...

Prietenia cu seful este un subiect cu multe puncte de suspensie, pentru sociologi. Daca incerci sa fii prieten cu seful, colegii s-ar putea sa te intrebe care iti sunt motivele. Si daca seful vrea sa iti fie prieten ar putea fi acuzat ca are un favorit. Cel mai utilizata propozitie folosita pentru sintagma "seful prieten" este "pastreaza distanta", chiar daca sunt manageri care afirma cu naturalete ca sunt buni prieteni cu angajatii.

Companiile ne vor prieteni

Tot mai multe companii au devenit constiente ca relatiile interpersonale ajuta la succesul pe toate planurile. De aceea am inceput sa auzim din ce in ce mai des expresia "teambuilding". Si tot mai multe companii au inceput sa creeze spatii special amenajate pentru locuri de socializare, cel mai bun exemplu fiind cantinele. Pentru ca firmele au inteles ca angajatii au nevoie si de un spatiu unde sa vorbeasca si despre altceva decat jobul lor.

Citeste si:
Cum o cuceresti, daca are prieten?
Cum o cuceresti, daca are...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.