In timpul cautarii unui loc de munca trebuie sa-ti pui cateva intrebari referitoare la valoarea ta financiara si venitul viitor. De exemplu, cat valorezi tu Cat de mult ar trebui sa fii platit pentru munca ta. Cum poti demonstra cel mai bine aceasta valoare angajatorului tau Negocierea salariilor este un lucru la care managerii angajatori se pricep mult mai bine decat cei pe care ii angajeaza. Pentru a echilibra balanta, iata o lista de ponturi care au functionat pentru multa lume la negocierea salariilor.

Maximizeaza-ti experienta trecuta

Intelege ce ai realizat. Pune pe masa negocierii experientele trecute.

Fa o lista cu ai de oferit.

Trebuie sa stii ce ai de oferit viitorului angajator. Fa-ti o lista cu indemnarile, abilitatile, talentele si cunostintele tale. Fii pregatit sa ii arati angajatorului ce capacitati aduci tu companiei. Asigura-te ca ai o baza ferma de capacitate adaugata pe care o aduci companiei, adica indemnari, abilitati si valoare pentru companie.

Cat de necesara este ocuparea postului

Afla cat de mult valorezi pentru angajator si cat de mult (putin) au nevoie sa ocupe pozitia respectiva cu un candidat adecvat. Acest lucru iti ofera mai multa putere la negociere.

Asteapta o oferta

Amana discutarea salariului pana cand ti se ofera postul.

Arata-ti entuziasmul pentru post

Intai, asigura-te ca vrei postul si ca te entuziasmeaza pozitia, apoi informeaza-l pe angajator ca vrei cu adevarat postul si ca eziti doar din pricina salariului.

Nu aminti de nevoi personale

Nu discuta despre nevoile financiare ale familiei tale sau despre costul traiului. Aceasata nu te va duce prea departe in cele mai multe cazuri.

Fii pregatit cu mai multe variante de salariu

Gandeste-te la 3 variante de salariu pentru tine: cea pesimista (de neacceptat), cea care te face sa zambesti si cea care te face sa sari in sus si sa-ti suni prietenii. Tinteste un salariu intre varianta de mijloc si cea superioara.

Aminteste-ti ca angajatorul tau are un buget

Trebuie sa intelegi ca angajatorii au in minte un interval de salarizare (alocat pentru post) si vor incepe negocierea de la nivelul inferior. Aceasta nu inseamna ca vor incerca sa sub-remunereze postul si sa plateasca mai putin decat cred ca face pozitia respectiva. Nu este in interesul lor, atata vreme cat vor sa angajeze candidati calificati.

Cunoate-ti limita inferioara absoluta

Afla care este salariul minim care sa sustina felul de viata pe care il vrei. Desi nu este indicat sa amintesti despre acest lucru intr-un interviu, trebuie sa stii care este limita inferioara a salariului pe care esti dispus/a sa o accepti.

Lasa intai angajatorul sa aduca vorba despre salariu

Asteapta oferta lor. Trage de timp cand esti intrebat/a direct care sunt asteptarile tale salariale. De exemplu: As lua in considerare orice oferta rezonabila. Daca problema salariului este ridicata prea devreme, incearca sa depasesti momentul cu o afirmatie de genul, Sunt deschis/a la o discutie despre salariu si beneficii, dar sunt sigur/a ca aceasta nu va fi o problema o data ce va voi fi aratat ca experienta mea va aduce un mare beneficiu companiei dvs.

25 de ponturi de folosit la negocierea salariului
Angajatorilor le place sa negocieze

Tine minte ca negocierea salariului este privita favorabil de potentialul angajator. Intareste ideea ca au luat decizia corecta cand ti-au oferit acel post. Devin increzatori in faptul ca, daca ti-ai putut urmari interesul propriu, il vei putea urmari si pe cel al companiei.

Documenteaza-te despre salarii comparative

Afla care este salariul obisnuit sau valoarea la care sunt multumiti si angajatorul si candidatul pentru o pozitie asemanatoare pe piata. Fii pregatit/a sa discuti aceste cifre cand vine vorba despre negocierea salariului. Sa ai un interval salarial convenabil in minte.

Intelege puctele tari si slabe ale regiunii geografice in care te afli

Cand stabilesti cat valorezi, asigura-te ca ai verificat pozitiile similare la companii similare in zona geografica in care te afli. Salariul variaza semnificativ la nivel national si de la nivel rural la nivel urban.

Fii pregatit/a sa iesi pe piata

Accentueaza motivele pentru care ar trebui sa primesti postul si OMITE sau neglijeaza orice motiv pentru care nu ar trebui.

Fii pregatit/a sa explici istoria ta salariala

Daca salariul anterior a fost la un nivel inalt, fii pregatit/a sa informezi angajatorul despre ce implica postul anterior, adica o descriere scrisa a activitatii anterioare si a situatiei salariale.

Anticipeaza obiectiile angajatorului

Anticipeaza care vor fi obiectiile angajatorului pentru intervalul salarial pe care il doresti, adica daca nu-si poate permite mai mult, nu crede ca valorezi mai mult etc. Afla inainte cum vei depasi aceste provocari.

Transforma discutia despre salariu intr-o experienta prietenoasa

Foloseste o atitudine placuta cand discuti despre salariu, nu conflictul sau controversa. Trebuie sa-l faci pe angajator sa creada ca sunteti de aceeasi parte si ca lucrati impreuna pentru a gasi pachetul salarial care sa-i multumeasca pe toti. Anticipeaza o situatie castig-castig.

Discuta despre orice indoieli privind potrivirea cu postul

Vei fi mai influent daca salariul este singura sursa de ezitari. Fii sigur/a ca nu exista nici o alta indoiala din partea angajatorului ca esti cel/cea mai bun/a candidat/a pentru acel post.

Justifica raportul cost-beneficii

Incearca sa accentuezi cum abilitatile tale vor reduce costurile prin performanta, pentru a justifica o salarizare mai mare.

Ramai calm/a si pastreaza-ti echilibrul

O data ce oferta a fost facuta si pare sa fie scazuta, ramai tacut/a ca si cum ai cugeta asupra ofertei. Aceasta va implica nemultumirea ta fata de oferta si tacerea incomfortabila poate forta intervievatorul sa isi imbunatateasca oferta din proprie initiativa.

Fii creativ

Daca firma nu-si poate permite un salariu mai mare, incearca sa ceri alte beneficii, masina firmei sau alocatii, bonusuri, cresteri salariale bazate pe performanata la 3-6 luni, actiuni, parte din profit, zile de concediu sau cazare temporara.

Fii flexibil

Ia in considerare mai putine ore de lucru sau pe baza de consultare sau saptamana de lucru de 4 zile.

Ia in considerare alte optiuni si beneficii aditionale

Cateodata companiile ofera bonusuri in bani gheata sau bonusuri de angajare pentru a ispiti candidatii indecisi. Incearca sa afli ce crede compania despre aceasta varianta.

Fii sigur pe viitor

Aminteste-ti ca si daca nu-ti poti creste salariul (compania are o limita superioara) angajatorul se va simti bine dupa negociere-compania a facut o afacere buna. Este situatie buna in vederea unei mariri de salariu viitoare.

Fii pregatit/a sa pleci daca este necesar

Poti pleca de la negociere daca nu te incadrezi in intervalul tau inferior.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.