Cea de-a 8-a editie a Festivalului International de Film NexT debuteaza oficial maine, 3 aprilie, ora 19:30, la Cinema Studio, cu proiectia filmului Ate Ver a Luz / La capatul noptii, primul lungmetraj al castigatorului Trofeului NexT 2013: Basil da Cunha.

Selectionat in Quinzaine des Realisateurs, la Cannes, si adus in premiera in Romania, debutul puternic al cineastului portughez spune povestea unui dealer de droguri abia iesit din inchisoare, care se intoarce in cartier si devine victima luptei pentru putere in interiorul unei gasti.

Pana luni, 7 aprilie, cinefilii sunt invitati la un adevarat maraton cultural din care nu vor lipsi proiectiile speciale, sesiunile de Q&A cu realizatorii filmelor, seminariile si petrecerile. 123 de filme de scurt si mediu metraj au fost selectionate in acest an de criticii Andrei Rus si Irina Trocan. 9 seminarii cu profesionisti straini si romani din domeniu, concursul The Pitch, in urma caruia un tanar cineast va primi 5.000 de euro pentru un scurtmetraj, si NexT Short Film Market, care reuneste producatori romani si straini, completeaza programul incarcat al NexT.

Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, Cinema PRO, Ceainaria Carturesti, Club Spice, J’ai Bistrot si Club Control devin in acest an gazdele unuia dintre cele mai indragite festivaluri de film din Bucuresti.

Inaintea deschiderii oficiale de joi, de la ora 19.30, cei 15 candidati (lista lor, aici) selectati in concursul The Pitch, organizat de Shorts TV, in parteneriat cu Romtelecom, isi vor prezenta proiectele in fata camerei de filmat, de la ora 15:00, la Ceainaria Carturesti. Toate inregistrarile vor fi postate apoi pe pagina de Facebook a ShortsTV, in dimineata de vineri, 4 aprilie. Cele cinci prezentari care aduna cele mai multe „Like”-uri pana duminica, 6 aprilie, vor ajunge pe lista scurta The Pitch. Doar acestea cinci vor fi prezentate apoi unui juriu de specialisti, care va decide castigatorul. Acesta va fi anuntat la gala de inchidere a NexT, pe 7 aprilie.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

Vineri, 4 aprilie, se da startul Competitiei. De la ora 17:00, la Cinema Studio, poate fi urmarit primul calup al Competitiei nationale, urmat de o sesiune de Q&A cu o parte dintre realizatori. De la ora 20:00, aceeasi sala va gazdui proiectia primului program din Competitia internationala. Gustavo Vinagre, regizorul filmului Film pentru un poet orb / Filme para poete cega, si Eduardo Williams, autorul scurtmetrajului Sunetul stelelor m-a uluit / The Sound of Stars Dazes Me vor raspunde intrebarilor publicului dupa proiectie.

Cele 13 scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film (EFA), pot fi vazute in cadrul Short Matters!, pe 4 aprilie, de la 15:30, la Cinema Elvira Popescu. Tot vineri, de la ora 21:00, spectatorii sunt invitati la o seara cu filme de Oscar si covor rosu, la CinemaPRO din Bucuresti. Unul dintre cele mai asteptate evenimente din festival, Oscars Night, va aduce, in premiera, cele cinci filme nominalizate la trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj, inclusiv castigatorul categoriei, Helium, in regia lui Anders Walter. Pretul unui bilet cumparat in avans este 20 de lei, iar in ziua proiectiei – 25 de lei.

Citeste si:
S-au pus în vânzare biletele pentru Agri Trade Summit 2024. Prețuri...
S-au pus în vânzare biletele...

Vineri, de la 11:00, primul seminar de la Ceainaria Carturesti va dezbate despre Rolul festivalurilor in viata culturala si sociala a comunitatilor mici, intr-o discutie moderata de Corina Suteu, la care vor lua parte Andreea Bortun (Ideo Ideis), Gabriela Suciu (Festivalul de Film Victoria), Oana Giurgiu (Festivalul Luna Plina). De la 12.30, managerul cultural Corina Suteu, presedintele Romanian Film Initiative, va vorbi despre Politicile culturale si circulatia operelor cinematografice, despre exceptia culturala in contextul globalizarii.

Intrarea la seminariile NexT, precum si la proiectiile de mai jos, este gratuita:


  • Festival Friends I, sambata, 5 aprilie, ora 14:00, Cinema Studio

  • Festival Friends II, duminica, 6 aprilie, ora 14:00, Cinema Studio

  • California Dreamin', luni, 7 aprilie, 15:00, Cinema Elvira Popescu

Programul integral poate fi consultat aici: http://www.nextfilmfestival.ro/program/

Citeste si:
Smiley, părere sinceră despre filmul „Teambuilding”. De ce nu a...
Smiley, părere sinceră despre...

Abonamentele si biletele pot fi cumparate deja, in avans, de pe www.eventbook.ro si de la Libraria Engleza Anthony Frost. Din 3 aprilie, vor fi puse in vanzare si la casieriile Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu si CinemaPRO (4 aprilie, pentru Oscars Night). Mai multe detalii sunt disponibile aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.