Acum mai bine de 30 de ani, mai exact in 1980, un film facea senzatie in randul pasionatilor de Science Fiction. "Inapoi in Viitor", mai bine cunoscut sub titlul original, "Back to the Future", incerca sa ne ofere o imagine despre cum o sa arate viitorul in 2015.

Daca Back to the Future promitea ca in 2015 vom avea masini zburatoare, iata ca ne aflam la doar 4 ani de respectivul moment si in mod sigur putem sa garantam faptul ca in urmatorii 4 ani tot pe sosele o sa circulam cu masina.

Asadar, in 2020 probabil masinile nu vor zbura , dar vor avea sigur….

“Sisteme de siguranta performante”
Sisteme de siguranta performante nu mai inseamna 20 de airbag-uri sau ABS. In prezent constructorii de masini pun accentul pe doua mari ramuri: tehnologie verde (consum eco) si siguranta. La capitolul siguranta in acest moment doar anumite varfuri de gama isi permit sa ofere sisteme cu adevarat revolutionare.

BMW, de exemplu, testeaza si echipeaza anumite modele cu un sistem de “night vision”, capabil sa detecteze pietonii noaptea. Mercedes, Lexus sau Volvo construiesc masini care franeaza in caz de pericol inainte ca soferul sa apese pe pedala, prevenind astfel un eveniment nefericit.

“Inteligenta masinilor” se masoara acum in echiparea cu camere video si softuri capabile sa ia decizii inaintea soferilor.

Nemtii de la Mercedes sunt campioni la acest subiect. Noul E Klass beneficiaza de un sistem de “siguranta in unghiul mort”. Masina “observa” daca exista in paralel, in unghiul mort, un alt autoturism sau obstacol, iar in cazul in care soferul doreste sa vireze, blocheaza volanul emitand un semnal acustic.

“Ochi peste tot”
Asa cum spuneam putin mai sus, camerele video vor asista orice masina care iese pe sosea. Defapt, Guvernul American a emis o ordonanta care presupune echiparea tuturor modelelor de automobile care urmeaza sa fie fabricate pe teritoriul american cu camere video si display-uri, incepand cu anul 2015.
In concluzie, constructorii americani de automobile sunt obligati prin lege ca incepand cu anul 2015, sa gandeasca orice masina cu un pachet minim de asistare rutiera video.

Citeste si:
PREMIERĂ: Am făcut off-road cu noul Ford Bronco, în România
PREMIERĂ: Am făcut off-road...

Guvernul American a estimat si costurile pentru aceasta decizie, in functie de gradul de echipare a automobilului, pretul final poate creste cu 50 pana la 150 de dolari. Un pret nesemnificativ in comparatie cu pretul masinilor.

“Camere termo-sensibile”
Atat Mercedes cat si Volvo sau BMW pot sa ofere in acest moment (optional) sisteme de prevenire a accidentelor in privinta pietonilor. Masinile sunt dotate cu camere termo sensibile care detecteaza orice corp care emite caldura (pietoni, animale). Sistemul previne astfel pe timp de noapte accidentele in randul pietonilor.

“Easy Cruising”
In prezent doar Audi si BMW ofera acest tip de sistem (optional), foarte folositor si foarte important. “Easy Cruising” este important in cazul mersului pe autostrada sau in cazul mersului in coloana. Astfel, masina detecteaza orice schimbare de viteza a celei din fata ei si la nevoie franzeaza sau accelereaza pentru a pastra o viteza constanta in premanenta.

Citeste si:
Noul Mercedes-AMG GLE 53 plug-in hybrid: 544 CP și 87 km autonomie...
Noul Mercedes-AMG GLE 53...

Soferul nu mai este obligat sa apese pedala de frana, iar condusul devine automat “preventiv”.

Comunicatii “Vehicul-la-Vehicul”

Ideea ca vehiculele sa comunice intre ele nu este noua, dar probabil pana in 2020, atat Ford cat si toate celelate companii care lucreaza in prezent la acest tip de tehnologie vor dota automobilele standard cu astfel de sisteme.

Cei de la Ford au gandit acest sistem in felul urmator: prin intermediul tehnologiei wireless masina ta poate comunica cu orice alta masina din trafic pentru a sesiza diferite aspecte. De exemplu, o masina trece pe culoarea rosie la semafor, iar o alta “vede” acest lucru. Automat, aceasta emite un semnal prin care toate celelalte masini aflate in proximitatea ei sa fie anuntate de respectivul “ incident” si sa ia masuri in consecina.

Citeste si:
Cum să alegem un cămin de bătrâni: Siguranță, confort și îngrijire...
Cum să alegem un cămin de...

Sau, in cazul unui ambuteiaj, masinile care ajung primele in zona respectiva pot anunta prin acest sistem soferii care sunt in spatele lor pentru a alege rute ocolitoare.

“ O interactiune inteligenta cu automobilul tau”
In prezent, orice masina este dotata cel putin cu radio, ca sa nu amintim sistemele mp3, cd sau USB. Totusi daca vrei in acest moment sa schimbi un post de radio trebuie sa iei mana de pe volan si sa apesi un buton. Sau, in cazul in care volanul este prevazut cu butoane, soferul poate schimba canalul fara sa ia mana de pe acesta.

Totusi, in viitor, comenzile vocale vor lua locul comenzilor manuale. Astfel, vei putea alege orice cantec doar vorbind cu masina ta.

“Social Media”
Este mai mult decat evident faptul ca oamenii doresc sa fie in permanenta conectati unii cu ceilalti. Primul pas pe care societatea l-a facut in acest sens este inventarea smartphone-urilor si a platformelor sociale (Facebook, Google +, Twitter, etc). Dar acest pas o sa devina insuficient.

Citeste si:
JO 2020: Prima parte a Echipei Olimpice a României a plecat spre Tokyo
JO 2020: Prima parte a...

Constructorii de masini au anticipat acest trend si deja cateva modele de la Mercedes , Infinti, Lexus, Jaguar, Audi , Volvo sau BMW ofera optional sisteme de conectare la platformele de social media.

“ECO MODE”
Actualul Eco Mode de pe Honda Civic si Acord ne ofera o imagine despre cum vor arata masinile in 2020. Toate eforturile constructorilor de masini se axeaza in prezent pe dezvoltarea unor tehnologii capabile sa inlocuiasca actualul consum de carburant cu consumul de energie electrica.

Nu numai ca in 2020 o deplasare cu masina aproape ca nu o sa insemne nimic, datorita costurilor reduse pentru producerea energiei electrice, dar si mediu inconjurator o sa fie mult mai putin poluat.

ECO Mode-ul disponibil acum la Honda este defapt un sistem care reduce consumul de carburant cu aproximativ 10%. Atunci cand masina sta la semafor, sistemul “decupleaza” consumul de carburant si cupleaza automat sistemul de baterii Litium.

Tot la acest capitol putem sa amintim de "hotroad-ul" de la Tesla, care face in acest moment un tur al globului in incercarea de a promova tehnologia electrica.

Materiale “exotice”
Chiar daca nu mai este foarte exotic acum, carbonul joaca un rol foarte important in viata producatorilor de masini. Carbonul si-a dovedit eficienta in foarte multe cazuri, fiind un material care promite sa-si faca simtita prezenta din ce in ce mai des in domeniul auto.

Totusi, suntem convinsi ca pana in 2020 isi vor face aparitia pe piata auto mai multe materiale capabile sa elimine din greutatea masinilor fata sa afecteze siguranta pasagerilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.