Titlul nu este o afirmatie hazardata, ci se bazeaza pe un studiu serios realizat de autoritatile rutiere din SUA.

Un studiu american realizat de Fundatia pentru Securitatea Rutiera din SUA a Asociatiei Auto Americane (AAA) arata ca femeile conduc mult mai bine si isi risca viata mai putin la volan decat o fac barbatii. Studiul a fost comandat de autoritatile americane Universitatii Carnegie Mellon iar rezultatele sunt foarte interesante.

La sfarsitul analizei, David Gerard, cercatator in politica publica, a declarat ca “femeile conduc mai bine decat barbatii iar statisticile arata acest lucru, chiar daca cliseele sunt dure din acest punct de vedere. Astfel, barbatii-soferi au cu 78% mai multe sanse sa faca un accident decat femeile-soferite, acest rezultat derivand din calculul kilometrilor parcursi. Daca totalizam numarul de accidente mortale in Statele Unite intre 1999 si 2004, in 116.493 din cazuri la volanul masinii se afla un barbat si in doar 40.381 de cazuri la volan era o femeie. Asta in conditiile in care, incepand cu 1998, numarul barbatilor care primesc anual permisul de conducere anual este egal cu cel al femeilor."

Oficialii Institutului de Siguranta pe Autostrazi spun ca barbatii sunt mai predispusi la riscuri si multi nu poarta centura de siguranta sau urca la volan dupa ce au consumat alcool. Purtatorul de cuvant al Institutului de Asigurari Rutiere din SUA spune ca primele de asigurare sunt mai reduse in cazul femeilor decat in cel al barbatilor, tocmai din aceste motive. “Studiul AAA arata exact acest lucru. In 2004, ultimul an disponibil in statistici, barbatii au provocat 46.200 de accidente mortale iar femeile doar 16.800. Totusi, daca se iau in considerare acrosajele mai putin grave, rezultatele tind sa se echilibreze putin: 11.2 milioane de accidente provocate de barbati contra 8 milioane de accidente provocate de femei".

Rezultatele studiului american nu contrazic doar cliseele bazate pe diferenta intre sexe la volan, ci si cele legate de eventualitatea accidentelor vara si iarna. Astfel, institutul american afirma ca sansele de a produce un accident mortal sunt mai ridicate vara decat iarna. Mai mult, se pare ca riscul de a produce un accident serios este acelasi in cazul unui tanar de 18 ani si in cel al unei soferite octogenare.

Alte concluzii inedite: la miezul noptii de sambata, un barbat la volan are de trei ori mai multe sanse de a provoca un accident mortal decat o femeie care conduce la aceeasi ora. In schimb, sansele de a provoca accidente duminica dimineata sunt extrem de reduse atat in ceea ce priveste un sofer cat si in ceea ce priveste o soferita.

Foto: skins.be

Autor: Mircea Mester
Sursa: automarket.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.