UN LUCRU E CLAR DE FOARTE multa vreme. Formula 1 nu mai e nici pe departe cea mai spectaculoasa competitie din lumea sporturilor cu motor.

UN LUCRU E CLAR DE FOARTE multa vreme. Formula 1 nu mai e nici pe departe cea mai spectaculoasa competitie din lumea sporturilor cu motor.

Nu pe circuit. Cursele de Moto GP, etapele din mondialul de raliuri si numeroasele campionate de turisme din intreaga lume ofera mult mai mult specatcol.

Formula 1 stie sa faca circ si nu numai ca stie asta, dar stie si cum sa-l vanda. Echipele au motorhome-uri uriase, numarul de vedete care se plimba la standuri il depaseseste cu mult pe cel al celor care chiar au treaba acolo, iar ca sa intri in paddock ai nevoie de tot felul de legitimatii speciale.

Pe circuit, atunci cand Alonso si compania trebuie sa arate ce pot, plictiseala mare. Manevrele de depasire intre cei care se bat pentru primele locuri sunt atat de rare incat poti sa te duci linistit pana la coltul blocului sa- ti iei o bere, sa stai de vorba cu prietenii si sa faci un gratar. Cand te intorci o sa vezi ca nu ai pierdut nimic. Asta daca nu esti interesat de filmul Superman.

In rolul principal: David Coulthard. Arata bine scotianul si cred ca numarul de victime feminine a mai crescut cu cateva mii. Red Bull are doua echipe in Formula 1, dar sansele de a castiga o cursa sunt egale cu zero. In schimb nimeni nu face mai mult spectacol decat ei. La boxe evident. Nebuni dupa fotbal si moto, spaniolii s-au lasat vrajiti de Alonso si acum campionul mondial de Formula 1 este idolul lor.

A ajuns atat de celebru incat cei de la Real Madrid ar vrea sa-si faca reclama pe monopostul sau. Asta indiferent daca Sainz, Carlos Sainz, fostul pilot de raliuri, va ajunge presedinte. La una din cursele trecute cea mai interesanta stire din tabara BMW a fost ca Jaques Villeneuve s-a casatorit. Da e cel care i-a dat cu flit australiencei Danni Minouge pentru ca mai avea trei tururi de parcurs pe Playstation.

Eleronul spate al masinii sale vopsit in culorile sponsorului "Just married" nu l-au ajutat pe canadian sa adune mai multe puncte in clasament, dar masina sa a aparut in toate revistele de profil. E clar ca Formula 1 vinde, indiferent de ceea ce se intampla pe pista. Si acest lucru este exploatat de toate creierele luminate care stau in departamentul de marketing.

In ultimul timp nu am mai cumparat nici o revista auto. M-am reorientat spre Bravo, Popcorn si altele de gen. Nu de alta, dar ma astept sa-l vad pe coperta pe acelasi Villeneuve de care vorbeam mai devreme. Si nu pentru faptul ca sotia sa, Johanna Martinez, ar fi vreo mare vedeta pop. Canadianul cu un titlu mondial de Formula 1 in cont s-a apucat de muzica.

Jacques Villeneuve a lansat primul single cu ocazia Marelui Premiu al Candei si a declarat ca tot albumul este deja gata. Single-ul "Accepterais-tu?" este la vanzare din 26 iunie, iar eu stau cu ochii pe topuri. Nu l-am ascultat inca, dar coperta discului e cool. Johanna Martinez sigur va avea o problema cu fanele care-l vor asalta pe Villeneuve.

Mai ales de cand a abordat un look a la Enrique Iglesias. Nu cred ca Villeneuve a facut asta pentru bani si nici din plictiseala. Pur si simplu a vrut sa arate ca poate. Si asta este exact imaginea pe care o transmite Formula 1. Nu avem cel mai spectaculos campionat din lume, dar stim sa facem spectacol si stim sa-l vindem.

Spunea cinvea ca romanul se multumeste cu paine si circ, dar cred ca e un lucru valabil pentru toti. De fiecare data cand ma uit la o cursa de Formula 1, pe RTL din motive lesne de-nteles, am impresia ca rasfoiesc un tabloid gen Bild sau The Sun. Aflu cine cu cine s-a cuplat, cine cu cine s-a injurat si mai vad si fetele de la Pagina 3, 5, 9, 20, 30...

Pentru ca fetele frumoase nu lipsesc niciodata din motorsport, iar paginile sunt multe. Cred ca asta este totusi diferenta fata de un tabloid. The Sun are doar o pagina pentru "Fata de la pagina 3". Daca privim insa cifrele putem vedea clar ca tabloidele se vand cel mai bine. Si acelasi lucru e valabil si in Formula 1. Money rules!


Autor:
Berti Panaiot
Aparut: Numarul 14 - Iulie 2006
Sursa: topgear.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.