Yuppy 19 Iunie 2018 17:43
Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, marti, sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la legea prin care majoritatea PSD-ALDE, sustinuta de UDMR si minoritati, aduce sute de modificari Codului de procedura penala.

Decizia a fost luata de magistrati in cadrul Sectiilor Unite.

Inalta Curte de Casatie si Justitie si-a exercitat, in mai multe randuri, dreptul de a sesiza Curtea Constitutionala si in privinta celor trei legi al Justitiei. In general, sesizarile ICCJ au fost admise de magistratii constitutionali.

Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedura penala a fost votat luni seara, de plenul Camerei Deputatilor, in calitate de camera decizionala, dupa mai multe ore de dezbateri. Proiectul a fost adoptat cu 175 de voturi „pentru”, 78 „impotriva” si o abtinere.

Sedinta de plen s-a desfasurat in absenta lui Liviu Dragnea si a fost condusa de vicepresedintele Camerei Deputatilor Gabriel Vlase, care a fost propus de presedintele Klaus Iohannis la conducerea Serviciului de Informatii Externe.

PNL si USR au anuntat ca vor ataca legea la Curtea Constitutionala.

Liderul USR, Dan Barna, a spus ca, de luni, Romania a devenit un „rai al infractorilor”, in care femeile violate vor fi nevoite sa dea declaratii privindu-i in ochi pe agresorii lor, iar daca cineva face evaziune fiscala sau spalare de bani, „este liber sa plece in Costa Rica”, pentru ca autoritatile nu il vor mai putea aresta preventiv.

Miscarea Romania Impreuna (RO+), condusa de fostul premier Dacian Ciolos, a avertizat ca modificarile la Codul de Procedura Penala votate luni seara de PSD si de partenerii sai din coalitia parlamentara vor actiona in special in beneficiul inculpatilor si condamnatilor, iar o parte dintre acestea il pot ajuta pe liderul PSD, Liviu Dragnea, in procesele sale penale.

Si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a criticat demersul puterii. Seful statului a declarat, dupa intalnirea cu ambasadorii statelor UE acreditati la Bucuresti, ca incercarea de modificare a codurilor penale este „inadmisibila” si a anuntat ca se va folosi de toate prerogativele functiei sale pentru a actiona. „Rezultatul ma intristeaza. Vedem cu tot mai multa claritate ca PSD nu doar incearca sa amputeze puterile presedintelui, ci si puterile justitiei, ceea ce este foarte, foarte grav. Vedem, totusi, ceva nemaiintalnit. PSD voteaza legi pentru seful lor, voteaza legi cu dedicatie pentru Dragnea, ceea ce este pur si simplu inadmisibil”, a declarat, marti, Iohannis, potrivit Digi24.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.